FMI încearcă să înţeleagă rolul pe care îl va deţine în programul de susţinere a Greciei

Fondul Monetar Internaţional (FMI) încearcă să înţeleagă clar rolul pe care ar urma să-l deţină în programul european de sprijinire a Greciei.

27 afișări
Imaginea articolului FMI încearcă să înţeleagă rolul pe care îl va deţine în programul de susţinere a Greciei

FMI încearcă să înţeleagă rolul pe care îl va deţine în programul de susţinere a Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La o zi după ce liderii din zona euro au convenit să acorde împrumuturi bilaterale coordonate Greciei cu sprijinul FMI, oficialilor instituţiei de la Washington le este neclar cum vor fi accesate resursele Fondului şi cum vor impune condiţiile care fac parte de obicei dintr-un acord de finanţare.

Într-un comunicat foarte scurt, FMI a informat că monitorizează situaţia şi este gata să evalueze orice solicitare de asistenţă.

Directorul general al instituţiei, Dominique Strauss-Kahn, va începe luni o scurtă vizită în Polonia şi România, urmând să primescă, probabil, întrebări referitoare la situaţia Greciei.

Dilema FMI este că Grecia intră sub jurisdicţia regulilor Uniunii Europene şi este membră a zonei euro, unde politicile monetare sunt dictate de Banca Centrală Europeană. Astfel Fondul ar putea avea prpbleme în a impune politicile obligatorii asociate împrumuturilor.

Acordul de joi al liderilor zonei euro prevede ca Atena să primească împrumuturi bilaterale de la statele care folosesc moneda comunitară şi fonduri de la FMI dacă întâmpină dificultăţi financiare severe.

Un oficial al FMI a delarat, sub protecţia anonimatului, că, probabil, Grecia nu va solicita, încă, ajutorului instituţiei.

Cota de împrumut a Greciei la Fond este de 1,25 de miliarde de dolari, dar statul elen se va putea împrumuta cu o sumă de până la zece ori mai mare, potrivit regulilor adoptate în periaoda crizei. Analiştii au estimat că Grecia ar putea împrumuta până la 20 de miliarde de doalri de la FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici