FMI: Principalele bănci străine din România şi-au respectat "în mare măsură" angajamentele asumate

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin din România şi-au respectat "în mare măsură" angajamentele de menţinere a expunerii şi de furnizare a unor rezerve-tampon de capital astfel încât rata de adecvare pentru subsidiare să fie peste 10%, au anunţat FMI şi CE.

19 afișări
Imaginea articolului FMI: Principalele bănci străine din România şi-au respectat "în mare măsură" angajamentele asumate

FMI: Principalele bănci străine din România şi-au respectat "în mare măsură" angajamentele asumate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"La sfârşitul lunii iunie, expunerea băncilor-mamă faţă de România a fost, în general, menţinută în raport cu (…) finele lunii martie 2009. Băncile-mamă au furnizat un volum suplimentar de capital în anii 2009-2010, iar raportul de adecvare a capitalului înregistrat de subsidiarele acestora s-a menţinut la 'un nivel superior celui de 10% pe întreaga perioadă a programului", se arată într-un comunicat comun al al Comisiei Europene (CE) şi al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin din România şi-au reafirmat, în cadrul unei reuniuni desfăşurate joi la Bruxelles, sprijinul faţă de subsidiarele acestora din România.

"Aceste angajamente, coroborate cu pachetul multilateral de asistenţă financiară, vor susţine România în demersul acesteia de consolidare a încrederii investitorilor şi de revenire a economiei pe o traiectorie de creştere sustenabilă", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional au avut joi la Bruxelles o întrevedere cu băncile-mamă ale principalelor nouă instituţii de credit cu capital străin având subsidiare în România, la care au mai luat parte şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Ministerului Finanţelor Publice din România, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii, grupului Băncii Mondiale, Băncii Centrale Europene.

Grupurile care au participat la întâlnirea de la Bruxelles sunt Erste Bank, Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank.

FMI şi CE au arătat că participanţii la întâlnirea de la Bruxelles au fost de acord că întărirea poziţiei externe a României, în contextul stabilizării economiei mondiale, permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea de până la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009.

"În acelaşi timp, unele bănci şi-au manifestat intenţia de majorare a expunerii faţă de România în lunile următoare, odată cu revigorarea activităţii economice", se spune în comunicat.

Participanţii la reuniune au reiterat importanţa accelerării procesului de absorbţie a fondurilor structurale ale UE şi a implicării mai active a sectorului privat în acest proces.

Totodată, băncile-mamă şi-au reafirmat angajamentul pe termen lung faţă de România pentru a sprijini eforturile susţinute ale autorităţilor naţionale şi a asigura revenirea economiei pe o traiectorie de creştere sustenabilă.

Aceasta a fost cea de-a patra reuniune a Grupului de iniţiativă în domeniul coordonării bancare europene pentru România, după cele organizate în anul 2009 şi 2010 la Viena, Bruxelles şi Atena.

Participanţii la reuniunea de la Bruxelles au fost, de asemenea, informaţi cu privire la progresul în planul îndeplinirii condiţiilor de politică economică prevăzute în programul multilateral de asistenţă financiară.

Reprezentanţii autorităţilor române, cei ai Comisiei Europene şi ai FMI vor discuta din nou cu prilejul următoarei misiuni de evaluare a programului multilateral de asistenţă financiară, din perioada 26 iulie-4 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici