FMI: Programul de salvare a Ucrainei, de 17 miliarde dolari, ar putea fi insuficient

Fondul Monter Internaţional a avertizat marţi că programul de salvare a Ucrainei, în valoare de 17 miliarde de dolari, este expus unor riscuri în creştere şi ar putea fi insuficient, având în vedere luptele care au loc în estul industrial al ţării, relatează AFP.

131 afișări
Imaginea articolului FMI: Programul de salvare a Ucrainei, de 17 miliarde dolari, ar putea fi insuficient

FMI: Programul de salvare a Ucrainei, de 17 miliarde dolari, ar putea fi insuficient

"Pornim de la ipoteza că situaţia se va detensiona în lunile viitoare", a declarat Poul Thomsen, director FMI pentru Europa, el evocând într-un comunicat o situaţie extrem de dificilă.

El a adăugat că dacă această ipoteză nu se va concretiza, FMI va trebui să revizuiască anumite elemente din strategie şi viabilitatea programului ar putea depinde de suplimentarea ajutorului din partea partenerilor internaţionali ai Ucrainei.

Fondul a aprobat Ucrainei, în luna aprilie, o linie de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui program de ajutor occidental de 27 de miliarde de dolari.

Furnizarea ajutorului din partea FMI depinde de aplicarea de către Ucraina a unui program de reforme draconice şi nepopulare, precum reducerea cheltuielilor publice şi majorarea preţului gazelor.

FMI a aprobat vineri furnizarea celei de-a doua tranşe de ajutor, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, dar a notat că luptele din estul Ucrainei au făcut ca autorităţile cde la Kiev să nu poată respecta toate angajamentele asumate.

"Mediul economic a devenit mult mai dificil decât în momentul aprobării programului", a spus Thomsen.

El a menţionat între riscuri luptele din estul ţării cu separatiştii pro-ruşi, dar şi conflictul cu Rusia privind preţul gazelor, care va înrăutăţi situaţia în timpul iernii.

FMI anticipează că economia Ucrainei se va contracta în acest an cu 6,5%, iar inflaţia va atinge 19%.

Luptele dintre forţele ucrainene şi pro-ruşi au loc în bazinul carbonifer Donbass, centrul industrial al ţării care asigură 15% din PIB.

În regiunile Doneţk şi Lugansk, FMI prognozează în acest an o contracţie economică de 15%-20% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici