FMI recomandă garantarea depozitelor bancare la nivelul UE şi reglementarea coordonată a băncilor

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă introducerea unei scheme UE de asigurare a depozitelor bancare şi o reglementare mai coordonată a băncilor din Europa, astfel încât legislaţia naţională uneori contradictorie de la un stat la altul să nu amplifice criza.

377 afișări
Imaginea articolului FMI recomandă garantarea depozitelor bancare la nivelul UE şi reglementarea coordonată a băncilor

FMI recomandă garantarea depozitelor bancare la nivelul UE şi reglementarea coordonată a băncilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Pieţele financiare globale au fost zguduite în ultimele săptămâni de temerile că criza datoriilor de stat din zona euro ar putea declanşa o criză bancară europeană. Liderii europeni şi mulţi economişti vor recapitalizarea celor mai mari bănci europene.

Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Ajai Chopra, a declarat sâmbătă, în Irlanda, că un sistem comun de gestionare a crizelor bancare, un regim supra-naţional de reglementare şi o legislaţie comună de asigurare a depozitelor ar stabiliza sistemul bancar european.

"Măsurile luate şi contemplate până acum nu merg destul de departe. Reformele modeste nu sunt suficiente în condiţiile actuale. Criza impune convingerea unor pieţe sceptice că Europa poate lua decizii curajoase şi unificate", a arătat oficialul în timpul unui discurs la Kenmare, oraş din sud-vestul Irlandei.

Chopra se află în Irlanda pentru evaluarea implementării programului economic care condiţionează acordul de finanţare externă de 85 miliarde euro convenit anul trecut de guvernul de la Dublin cu UE şi FMI.

Oficialul a arătat că, pentru a preveni o criză bancară în Europa, Comisia Europeană trebuie să "crească mizele" în privniţa reglementării.

FMI consideră că UE ar trebui să introducă o schemă europeană de asigurare a depozitelor bancare în paralel cu armonizarea programelor naţionale de asigurare a depozitelor, pentru a se asigura că problemele unor state din zona euro nu vor declanşa retrageri în masă ale banilor din bănci.

Schema ar putea fi finanţată printr-o taxă bancară armonizată sau printr-o taxă pe tranzacţiile financiare, a explicat Chopra.

De asemenea, liderii europeni ar trebui să introducă un sistem de gestionare a crizelor care să amortizeze problemele băncilor cu operaţiuni în mai multe ţări.

Oficialul FMI consideră că Autoritatea Bancară Europeană ar trebui să primească atribuţii de autoritate de supraveghere şi reglementare pentru toate băncile cu operaţiuni multinaţionale.

UE ar trebui să stabilească rate de solvabilitate mai ridicate decât ţintele minime impuse de Comitetul de la Basel, care prevede o rată minimă a capitalului de rang întâi de 7% din activele ponderate la risc, consideră Chopra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici