FMI: Ţările bogate au datorii prea mari, dar un default de stat în Europa este puţin probabil

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că multe ţări cu economii dezvoltate au datorii prea mari, de care atârnă riscuri serioase, însă a căutat să descurajeze ipoteza unui default suveran în Europa, transmite The Wall Street Journal (WSJ).

41 afișări
Imaginea articolului FMI: Ţările bogate au datorii prea mari, dar un default de stat în Europa este puţin probabil

FMI: Ţările bogate au datorii prea mari, dar un default de stat în Europa este puţin probabil (Imagine: Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În prezent, riscul de default în Europa este supraestimat", a declarat economistul FMI Paolo Mauro, potrivit WSJ.

Fondul susţine că mai multe ţări se află periculos de aproape de "limita datoriilor", un prag care ar putea determina pieţele financiare să perceapă un risc de default şi să reacţioneze defensiv, prin creşterea dobânzilor pe împrumuturile noi, potrivit celor trei rapoarte pregătite de economiştii FMI cu privire la chestiuni fiscale şi publicate miercuri în SUA.

Analiştii FMI au studiat situaţia financiar-fiscală a 23 de ţări cu economii dezvoltate, determinând că Grecia, Islanda, Italia, Portugalia şi Japonia sunt foarte aproape de acea limită a datoriilor, în timp ce Irlanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Spania se află deja într-o zonă periculoasă.

Analiza FMI nu anticipează că atingerea acestui prag ar determina implicit o reacţie pe pieţe. Japonia, spre exemplu, se împrumută la dobânzi foarte reduse, în pofida datoriilor uriaşe.

Însă situaţia Japoniei este deosebită, potrivit economistului FMI Jonathan Ostry, care subliniază că cea mai mare parte a datoriilor guvernului nipon este contractată pe plan intern, unde populaţia are totodată economii mari.

"Însă au existat avertismente că acest ciclu nu poate continua pentru totdeauna. Îmbătrânirea populaţiei va diminua economiile", susţine el.

În pofida avertismentelor privind pericolele legate de datoriile prea mari, economiştii FMI au transmis un mesaj diferit pieţelor în privinţa Greciei, ţară care are în derulare un acord de finanţare externă de 110 miliarde euro de la Fond şi UE.

Potrivit acestora, Grecia şi alte ţări europene au şanse foarte mici să ajungă la default, deşi analiştii financiari susţin că pachetul de împrumut extern şi măsurile luate pe plan intern nu fac decât să amâne "ziua judecăţii" pentru guvernul elen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici