FORUM MEDIAFAX - Bodîrcă, UniCredit: Dobânzile la credite nu vor scădea semnificativ, costul riscului continuă să urce

Dobânzile la credite nu vor scădea semnificativ în perioada următoare, din cauza unui cost al riscului semnificativ, pe fondul unei rate ridicate a creditelor neperformante, a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac, la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.

482 afișări
Imaginea articolului FORUM MEDIAFAX - Bodîrcă, UniCredit: Dobânzile la credite nu vor scădea semnificativ, costul riscului continuă să urce

Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Nu trebuie să ne aşteptăm la scăderi spectaculoase din cauza costului riscului. Noi avem un cost al riscului semnificativ, suntem una dintre ţările cu cea mai mare rată a creditelor neperformante din Europa (...) Cred că o să mai vedem în perioada următoare o creştere a costului riscului. Sper să vedem o aplatizare în trimestrul doi al anului viitor, dar până atunci văd o creştere", a spus Bodîrcă.

Pe de altă parte, ea apreciază că perspectivele favorabile ale inflaţiei creează premise pentru relaxare suplimentară a politicilor monetare.

"Ne aşteptăm în perioada următoare la relaxări atât în ceea ce priveşte reducerea dobânzii cheie cât şi scăderea ratelor rezervelor minime obligatorii (...) Ne aşteptăm la o revenire a creditării anul viitor, la o dinamică anuală uşor pozitivă, şi cu precădere în a doua parte a anului viitor", a apreciat reprezentantul UniCredit Ţiriac Bank.

Mai mult, Bodîrcă vede o trecere graduală a sistemului bancar spre creditarea în lei, în detrimentul celei în valută.

"Văd o evoluţie graduală către leu din mai multe considerente: persoanele fizice nu vor să-şi mai asume riscul valutar, iar pe de altă parte diferenţa de dobândă s-a redus semnificativ şi astfel face mai atractiv creditul în lei. În acelaşi timp, avem un stimul şi de la BNR, prin noile reglementări. Gradual avem această trecere, ca urmare a cererii din piaţă, abordării băncilor şi a reglementatorului", a mai spus bancherul.

Creşterea creditului în lei este previzionată şi de Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România, considerând că pe termen lung este mai predictibil să utilizezi resurse interne.

"Vedem creşterea creditului în lei şi chiar o aplatizare a dobânzii. Eu m-am referit la un 5% care este o dobândă de referinţă, să zicem dobânda pieţei, un ROBOR mediu pe termen lung, la care se adaugă ceva, în funcţie de client, de riscuri. Noi vedem o dezvoltare a creditului în lei, o aplatizare a dobânzii, chiar şi o îmbunătăţire a acesteia, şi cam asta reflectă nivelul de dezvoltare economică şi de competitivitate", a spus Negriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici