Fost oficial BCE: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Grecia a fost capabilă să intre în zona euro numai prin înşelăciune, iar liderii din regiune au fost "prea politicoşi" pentru a aplica sancţiunile adecvate, prin care ar fi putut fi evitată criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE).

2128 afișări
Imaginea articolului Fost oficial BCE: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Grecia a trişat pentru a intra în zona euro, potrivit unui fost oficial al BCE (Imagine: Andrei Iliescu/Mediafax Foto)

"Când am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare dată când statele nu au îndeplinit criteriile. Grecia a trişat pentru a intra în zona euro şi este dificil să ştim cum să ne purtăm cu trişorii", a declarat Issing (75 de ani) într-un interviu.

Issing, care a venit în BCE cu un an înainte de crearea euro, în 1999, şi a lucrat în instituţie până în 2006, a avertizat joi că Grecia nu va putea, probabil, să îşi onoreze obligaţiile financiare.

Capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile este îndoielnică, chiar dacă guvernul a aprobat un plan de accelerare a privatizărilor şi noi măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a primi o nouă tranşă din planul de susţinere financiară de 110 miliarde de euro din partea UE şi FMI, aprobat anul trecut.

Issing atribuie "problemele critice" din zona euro absenţei unor sancţiuni adecvate.

El a arătat că ar fi trebuit să aibă loc o monitorizare şi o evaluare mai bună, precum şi mai multe sancţiuni, întrucât "criza nu era inevitabilă".

Costul asigurării datoriilor Greciei pentru default (incapacitate de plată) a atins un nou nivel record în această săptămână, iar randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani a urcat la cel mai ridicat nivel de la crearea euro, de peste 16%, fiind dublu faţă de nivelul obţinut în momentul aprobării ajutorului de 110 miliarde de dolari.

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat, joi, că FMI ar putea să nu aprobe Greciei a cincea tranşă de împrumut, întrucât statul elen nu are garanţii de refinanţare pe următoarele 12 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici