Francul, picătura scursă din gheţarii elveţieni, care se transformă într-un torent de bani

În ultimele două săptămâni, euro s-a apreciat cu peste 4% faţă de franc. După eforturile costisitoare ale Băncii Naţionale a Elveţiei de a-şi proteja moneda, francul elveţian dă în sfârşit înapoi. Localnicii au rămas cu un arsenal valutar de sute de miliarde pe care încearcă să-l folosească în străinătate.

9448 afișări
Imaginea articolului Francul, picătura scursă din gheţarii elveţieni, care se transformă într-un torent de bani

Francul, picătura scursă din gheţarii elveţieni, care se transformă într-un torent de bani. Localnicii au rămas cu un arsenal valutar de sute de miliarde

Banca deţine acţiuni americane de 80 miliarde de dolari. Instituţia este recunoscută pentru şocurile trimise pe pieţe, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Criza euro s-a încheiat, iar econo­mia mondială merge uşor. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, are motive să fie vesel, acum că francul în sfârşit se depreciază, şi într-un ritm surprinzător de rapid. Depre­cierea vine la doi ani şi jumătate după ce banca a uimit pieţele, alte bănci centrale şi i-a îngrozit pe cei cu credite în franci permiţând francului să sară mai sus. Până atunci, banca centrală ţinea cu dinţii şi cu toate instrumentele pe care le avea la îndemână de un prag pus pe cursul de schimb valutar. De atunci, oficialii băncii Elveţiei au tot plâns francul pu­ter­nic.

Pentru a-şi pro­teja moneda, ban­ca centrală a inter­venit pe pieţe, acu­mu­lând ca rezultat rezerve valutare de 694 mld. franci elveţieni (717 mld. dolari), aproape de aceeaşi mărime cu economia ţării. Curentul s-a schimbat în favoarea băncii, chiar dacă investitorii tot nu joacă după regulile sale.

Citiţi continuarea pe zf.ro

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici