Franks: Economia României este la recuperare intensivă; febra a dispărut, dar pacientul este slăbit

Relansarea PIB va avea loc în semestrul al doilea, când creşterea va fi de 1%, potrivit şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, care compară economia României cu un pacient care a venit la spital cu febră mare, şi între timp aceasta a dispărut dar pacientul este încă slăbit.

43 afișări
Imaginea articolului Franks: Economia României este la recuperare intensivă; febra a dispărut, dar pacientul este slăbit

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks (Montaj foto)

"Economia românească este la recuperare intensivă. (...) Economia românească este ca un pacient care a venit la spital cu febră mare. Febra a dispărut, însă pacientul este încă slăbit", a declarat Franks la emisiunea "După 20 de ani", care va fi difuzată duminică de Pro TV.

El a arătat că economia va înregistra o creştere pozitivă în al doilea semestru al acestui an, care va marca începutul unei relansări, dar atrage atenţia că, cel puţin într-o primă fază, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.

Şeful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by încheiat cu autorităţile române a apreciat măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precizând totodată că, dacă acestea nu erau luate la momentul oportun, deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minim 10% din PIB.

Ţinta este însă ca deficitul bugetar să ajungă la 6%, iar până în 2012 să scadă sub 3%, soluţiile pentru a atinge această ţintă fiind variate, consideră Franks, menţionând o combinare a măsurilor de reducere a cheltuielilor şi una de creştere a taxelor.

El a precizat, însă, că decizia de a creşte taxele rămâne la latitudinea Guvernului.

Referitor la aprecierea leului din ultima perioadă, Franks a interpretat acest fenomen ca pe un vot de încredere a pieţelor internaţionale pentru România, explicând că marja de risc pentru România s-a redus de la 700 de unităţi la 200, mult mai bine decât în cazul multor ţări.

Pentru 2010, Franks preconizează condiţii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu la nivelul celor dinainte de criză.

El consideră că 2010 va rămâne un an dificil, pentru că rata şomajului va atinge un punct maxim, după care va începe să scadă. Cu toate acestea, Franks punctează că au fost înregistrate şi "succese preliminare", iar în unele domenii au început să se înregistreze creşteri pozitive.

Potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, primele semne arată că economia nu a revenit pe creştere în primul trimestru, deşi există sectoare precum industria şi exporturile care "merg mai bine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici