Franţa lansează un plan ambiţios de reindustrializare

Franţa, ţară cu o tradiţie solidă în inginerie şi inventică, dar cu o industrie în declin în ultimii ani, a lansat joi un program ambiţios de reindustrializare, de 3,7 miliarde de euro, concentrat pe produse de înaltă tehnologie precum materiale inteligente şi vehicule fără pilot.

359 afișări
Imaginea articolului Franţa lansează un plan ambiţios de reindustrializare

Preşedintele Franţei, Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vrem să promovăm o nouă Franţă industrializată. Franţa trebuie să îşi înnoiască producţia, utilizând cele mai recente tehnologii, echipamente, utilaje şi proiecte", a declarat preşedintele François Hollande, în prezenţa mai multor miniştri, la anunţarea unui plan în 34 de puncte.

Unele dintre aceste proiecte au fost deja lansate, cum este o maşină care consumă 2 litri de carburant la 100 de kilometri şi TGV-ul viitorului.

Programul se referă la un număr mare de sectoare, respectiv transporturi (vehicule fără pilot, avion electric), textile, chimie ecologică, reţea electrică, robotică, biotehnologie medicală, nanoelectronică.

Şeful statului a explicat că planul nu este o revenire la anii ’60, când statul era ordonator, producător şi client. Statul va interveni prin legislaţie, mijloace fiscale, comenzi, dar şi cu finanţare publică.

În total, ar putea fi alocate 3,7 miliarde de euro, cu obiectivul ca investiţiile să fie aduse la un nivel superior de investiţiile private.

În Franţa au fost desfiinţate 750.000 de locuri de muncă în industrie în ultimii 10 ani, industria a pierdut 6 puncte procentuale din ponderea în PIB, iar deficitul comercial a depăşit 60 de miliarde de euro, a arătat preşedintele.

Parisul vrea să revină în ofensivă, a spus Hollande, cu trei axe strategice, tranziţia energetică şi de mediu, sănătatea şi industria digitală.

Intenţia Guvernului este ca în următorii 10 ani să fie reînfiinţate 475.000 de locuri de muncă şi să fie creată valoare adăugată de 45 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici