Gazprom a invitat RWE să participe la dezvoltarea gazoductului South Stream

Grupul rus Gazprom a invitat compania germană RWE să participe la dezvoltarea gazoductului South Stream, concurent direct al proiectului european Nabucco, potrivit publicaţiei Handelsblatt.

11 afișări
Imaginea articolului Gazprom a invitat RWE să participe la dezvoltarea gazoductului South Stream

Gazprom a invitat RWE să participe la dezvoltarea gazoductului South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oferta Gazprom va fi analizată de RWE, menţionează publicaţia germană. RWE este deja implicat în dezvoltarea proiectului european Nabucco.

"Suntem fideli Nabucco", a declarat Stefan Judisch, reprezentant al grupului german.

O participare la cele două proiecte rivale nu este imposibilă, aşa cum o demonstrează grupul austriac OMV, implicat atât în dezvoltarea Nabucco, cât şi a South Stream.

În afara OMV, Gazprom beneficiază de colaborarea cu Eni, din Italia, şi cu EDF, din Franţa, pentru construirea South Stream.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

South Stream este una dintre soluţiile Gazprom pentru ocolirea Ucrainei ca principală ţară de tranzit a gazului rusesc exportat în Europa, după ce livrările au fost perturbate în mai multe rânduri în ultimii ani de disputele dintre Kiev şi Moscova privind tarifele de tranzit şi datoriile părţii ucrainene către grupul rus.

Gazoductul va aduce gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către statele est-europene membre ale UE şi apoi spre nordul Italiei. Gazprom a anunţat că este pregătit să înceapă construcţia conductei în 2013.

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a apreciat luna trecută că este posibil ca România să se alăture South Steam.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici