Gazprom a redus ţinta de export pentru acest an cu 10%, la 145 miliarde de metri cubi

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a redus ţinta de export pentru acest an cu 10%, la 145 de miliarde de metri cubi, după ce criza datoriilor în statele din sudul Europei a cauzat declinul cererii.

11 afișări
Imaginea articolului Gazprom a redus ţinta de export pentru acest an cu 10%, la 145 miliarde de metri cubi

Gazprom a redus ţinta de export pentru acest an cu 10%, la 145 miliarde de metri cubi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În ianuarie, grupul rus a anunţat că intenţionează să vândă 160,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale clienţilor europeni din afara spaţiului ex-sovietic. Anul trecut producătorul rus a exportat 140,6 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

"Ne-am bazat estimările iniţiale pe trendurile pozitive pe care am început să le înregistrăm la sfârşitul anului trecut şi ne aşteptam la o recuperare a cererii", a spus directorul general al grupului, Alexander Medvedev.

Gazprom, care acoperă aproximativ un sfert din consumul total al Europei ar putea rata ţinta stabilită pentru acest an după ce consumul în statele din sudul Europei a scăzut semnificativ, încetinind recuperarea cererii. În Europa de Nord, cererea a continuat să crească, a adăugat el.

Producţia este planificată să crească la 519,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale în acest an, după ce a coborât la 462 miliarde de metri cubi în 2009.

Exporturile de gaze naturale ar putea depăşi 45 de miliarde de dolari în 2010, faţă de 42,5 miliarde de dolari în anul anterior. Gazprom se aşteaptă la un preţ mediu de 308 dolari pentru 1.000 de metri cubi în 2010, a spus Medvedev.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici