Gazprom accelerează proiectul South Stream şi ar putea începe construcţia gazoductului în acest an

Construcţia gazoductului rusesc South Stream ar putea începe în luna decembrie a acestui an şi nu în 2013, aşa cum era planificat anterior, a anunţat grupul rus Gazprom, care dezvoltă proiectul.

248 afișări
Imaginea articolului Gazprom accelerează proiectul South Stream şi ar putea începe construcţia gazoductului în acest an

Gazprom accelerează proiectul South Stream şi ar putea începe construcţia gazoductului în acest an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gazoductul, care concurează proiectul Nabucco susţinut de UE, este conceput să asigure livrări de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Anunţul grupului rus, de stat, are loc în contextul negocierilor cu Ucraina privind preţul gazelor şi controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic.

South Stream ar trebui să exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către sudul Europei începând din 2015.

"Vom putea începe construcţia gazoductului cel mai devreme în decembrie 2012 şi nu în 2013, cum era planificat anterior", potrivit Gazprom. Noul calendar al construcţiilor va fi prezentat consiliului director al consorţiului South Stream Transport AG în februarie.

Gazprom nu a precizat dacă 2015 rămâne în continuare anul stabilit pentru începerea livrărilor de gaze naturale.

Grupul rus deţine 50% din proiectul South Stream, estimat să coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participaţie de 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15% fiecare.

Analiştii consideră că South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine să ajungă la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze.

În noiembrie, Rusia a început livările directe de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltică. Prima fază a proiectului are o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, circa o cincime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană.

Gazoductul Nabucco este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria. La proiect participă RWE (Germania), Transgaz (România), OMV (Austria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MOL (Ungaria)

Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 miliarde de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici