Grecia ar putea achita obligaţiunile investitorilor care nu au participat la restructurarea datoriei

Ministerul de Finanţe din Grecia a propus ca statul să plătească sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni care au refuzat să participe la restructurarea datoriei, au declarat doi înalţi oficiali din guvernul de la Atena, citaţi de Wall Street Journal.

249 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea achita obligaţiunile investitorilor care nu au participat la restructurarea datoriei

Grecia ar putea achita obligaţiunile investitorilor care nu au participat la restructurarea datoriei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grecia are pe 15 mai scadente obligaţiuni în valoare de 450 de milioane de euro, care nu au fost incluse în procesul de restruturare. Autorităţile elene, după negocieri cu creditorii privaţi cu obligaţiuni emise de guvernul de la Atena, au şters circa 100 de miliarde de euro din datoria ţării. Investitori cu obligaţiuni în valoare de câteva miliarde de euro, aflate sub incidenţa legii altor state decât Grecia, au refuzat, însă, să participe.

Potrivit unor surse, propunerea de plată a fost transmisă biroului premierului Lucas Papademos, care înaintea unei decizii urma să se consulte cu şeful statului şi cu liderii partidelor politice.

"Propunerea Ministerului de Finanţe este ca obligaţiunile să fie răscumpărate. Guvernul interimar va trebui să ia această decizie, cu aprobarea liderilor partidelor", a declarat o sursă guvernamentală.

După ce nicio forţă politică nu a câştigat, în alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, suficiente mandate parlamentare pentru a forma guvern, Grecia se confruntă cu perspectiva formării unui executiv interimar până la organizarea unor noi alegeri.

Papademos s-ar putea consulta duminică cu liderii partidelor parlamentare în privinţa investitorilor privaţi cu obligaţiuni ce nu au fost incluse în restructurare.

Grecia a derulat o restructurare de proporţii a datoriei suverane, cerută de FMI şi UE în cadrul celui de-al doilea pachet de ajutor financiar internaţional, de 130 miliarde de euro. Au fost restructurate obligaţiuni de circa 199 miliarde de euro, reprezentând 96,9% din totalul de 205,5 miliarde de euro al datoriei către investitorii privaţi. Investitori cu obligaţiuni de circa 6 miliarde de euro emise sub incidenţa legii altor state, de către Grecia sau de companii de stat şi garantate de Grecia, au refuzat să participe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici