Grupul suedez Saab a propus AVAS să preia Avioane Craiova în etape, iar instituţia a respins oferta

Grupul suedez Saab Aerosystems a fost interesat de privatizarea Avoane Craiova şi a propus AVAS, în acest sens, un plan de afaceri şi de dezvoltare în mai multe etape, care ar fi urmat să se finalizeze cu preluarea integrală a firmei româneşti, însă instituţia a respins această propunere.

50 afișări
Imaginea articolului Grupul suedez Saab a propus AVAS să preia Avioane Craiova în etape, iar instituţia a respins oferta

AVAS respinge oferta Saab Aerosystems pentru Avioane Craiova (Imagine: www.saabhistory.com)

"Noi am propus să dezvoltăm uzina din Craiova în joint venture cu statul român şi să o preluăm ulterior integral pe etape, pentru a studia şi evalua corect riscurile la care ne expunem şi viabilitatea pe termen lung a afacerii", a declarat, marţi, directorul de marketing al Saab pentru România, Richard Smith.

Saab este producătorul avionului multirol Gripen şi este unul din competitorii vizaţi de Ministerul Apărării pentru înnoirea flotei de avioane militare a României.

Dacă va câştiga acest contract de tip offset în România, Saab se va angaja să deruleze investiţii pe piaţa locală, în funcţie de necesităţile şi priorităţile stabilite împreună cu autorităţile de la Bucureşti, inclusiv să înceapă producţia de avioane militare.

România intenţionează să achiziţioneze 48 de avioane multirol, cerinţele fiind respectate de aparatele americane F16 produse de Lockheed Martin, avioanele Gripen (SAAB), aparatele Eurofighter construite de un concern european şi avioanele Rafale ale companiei franceze Dassault. România trebuie să aleagă una dintre aceste oferte, deoarece începând cu anul 2010 expiră resursa de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer aflate acum în dotarea armatei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar al Avioane Craiova, vrea să privatizeze societatea şi a amânat termenul limită de depunere a ofertelor pentru firmă cu 22 de zile, de la 17 aprilie la 9 mai.

Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, de 80,9% din capitalul social, va fi realizată prin negociere pe bază de oferte finale, îmbunătăţite şi irevocabile.

Până la finele lunii martie, dosarul de prezentare a societăţii Avioane Craiova a fost cumpărat de 15 companii româneşti şi străine - grupul Saab (Suedia), Grampet Bucureşti, Aero Vodochody (Cehia), Lord Expert Consult România, Institutul de proiectare în domeniul aviaţiei INAV Bucureşti, IMA Metav Bucureşti, Jafco Holding România, Pro Faur Invest România, Alenia (Italia), MBL Computers Bucureşti, Sabca (Belgia), Somaca-Gosselies (Belgia), SIF Oltenia, Safrom Trading Bucureşti şi International Railways Systems (Luxemburg).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici