Guvernul a aprobat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit

Guvernul a aprobat marţi o hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, act normativ care cuprinde o serie de clarificări privind reglementările referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit.

876 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit

Guvernul a aprobat normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit (Imagine: Shutterstock)

Pentru o mai bună înţelegere a modalităţii de calcul a profitului reinvestit pentru firmele care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, informează Ministerul Finanţelor.

Primul exemplu evidenţiază faptul că suma profitului asupra căreia i se aplică facilitatea fiscală este cea înregistrată în trimestrul în care se face punerea în funcţiune a echipamentului. Având în vedere că pentru 2014, scutirea de la plata impozitului reinvestit se aplică începând cu 1 iulie, exemplul de calcul se raportează la profitul contabil brut aferent perioadei rămase din anul fiscal 2014, respectiv 1 iulie-31 decembrie 2014. Astfel, un investitor care pune în funcţiune un echipament în trimestrul IV 2014 poate aplica scutirea pentru profitul realizat în trimestrele III şi IV 2014.

Al doilea exemplu vizează contribuabilii care aplică sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit, punând în evidenţă faptul că aceştia totalizează valoarea investiţiilor puse în funcţiune pe perioada întregului an fiscal. Profitul asupra căruia se aplică scutirea este cel realizat pe întregul an fiscal.

Al treilea exemplu vizează realizarea unor echipamente tehnologice pentru mai mulţi ani consecutivi şi pune în evidenţă faptul că valoarea totală a investiţiei se ia în calcul la data punerii în funcţiune. Aceasta se raportează la profitul realizat în trimestrul-anul punerii în funcţiune.

Normele cuprind, de asemenea, precizări şi pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici