Guvernul a avizat indicatorii pentru construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume

Guvernul a avizat, miercuri, parametrii tehnico-economici pentru construirea la Măgurele (judeţul Ilfov) a celui mai puternic laser din lume, o investiţie de 389 milioane euro acoperită în proporţie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene.

306 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat indicatorii pentru construirea la Măgurele a celui mai puternic laser din lume

Ecaterina Andronescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Proiectul ELI (Extreme Light Infrastructure) înseamnă construirea celui mai puternic laser, de 10 petawatt. Acest obiectiv de investiţii va fi construit pe platforma de la Măgurele şi are o valoare de aproximativ 1,5 miliarde lei, respectiv 389 milioane euro, din care 20% reprezintă construcţiile aferente acestui important obiectiv", a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la finalul şedinţei Executivului.

Ea a precizat că România va cofinanţa 20% din costul investiţiei, restul banilor fiind alocaţi de Uniunea Europeană prin Programul privind Creşterea Competitivităţii Economice.

Ministrul a precizat că laserul va fi utilizat în fizică, chimie, ştiinţa materialelor, dar şi în aplicaţii industriale, în IT&C şi în medicină.

În decembrie 2010, fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a anunţat că România va dezvolta la Măgurele un laser de înaltă putere care ar putea fi folosit în diferite domenii, precum cercetarea medicală şi neutralizarea deşeurilor atomo-nucleare, proiect finanţat cu 280 milioane euro din fonduri UE pe o durată de cinci ani.

"Este cel mai mare proiect de cercetare ştiinţifică realizat vreodată în ţară, România fiind desemnată să găzduiască cel mai puternic laser construit vreodată în lume", a spus Funeriu.

Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Cehia şi Ungaria, sub monitorizarea Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici