Guvernul a cerut CE prelungirea cu şase luni a excepţiei la taxa auto, solicitarea a fost respinsă

Guvernul a cerut Comisiei Europene să accepte prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei auto pentru maşinile noi cu şase luni, până la sfârşitul lunii iunie 2010, dar solicitarea a fost respinsă, iar excepţia va fi ridicată, urmând ca Executivul să caute alte soluţii pentru industria auto.

93 afișări
Imaginea articolului Guvernul a cerut CE prelungirea cu şase luni a excepţiei la taxa auto, solicitarea a fost respinsă

Guvernul a cerut CE prelungirea cu şase luni a excepţiei la taxa auto, solicitarea a fost respinsă (Imagine: Mediafax Foto)

Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza capacităţii cilindrice şi emisiilor de dioxid de carbon.

Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în urmă cu un an, ca taxa auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008 şi până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.

Excepţia va fi astfel ridicată începând cu 1 ianuarie 2010.

În ultimele săptămâni, Guvernul a discutat cu oficialii Comisiei Europene (CE) despre posibilitatea prelungirii perioadei de exceptare de la plata taxei auto şi a solicitat acordul pentru extinderea facilităţii cu şase luni, până la sfârşitul lunii iunie 2010, fără să primească însă un răspuns favorabil, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. Solicitarea a fost adresată CE de către statul român după discuţii cu reprezentanţii companiilor de automobile prezenţi în România, potrivit surselor citate.

"În momentul în care va înceta excepţia, industria autohtonă de automobile va fi dezavantajată în faţa autoturismelor înmatriculate pentru prima dată în altă ţară a Uniunii Europene. Explicaţia este că maşinile care au fost înmatriculate în ultimul an în UE, pe perioada cât a funcţionat excepţia, şi care sunt aduse în România vor beneficia în continuare de scutire de la plata taxei auto, dincolo de perioada de exceptare", au arătat sursele.

Legislaţia în vigoare prevede că autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 centrumetri cubi şi care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene începând cu 15 decembrie 2008 se exceptează de la obligaţia de plată a taxei pe poluare pentru autovehicule. Prevederile se aplică până la 31 decembrie 2009 inclusiv.

Noul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, că, în zilele următoare, va promova o ordonanţă de urgenţă privind taxa auto, care să rezolve procedura de infringement demarată de Comisia Europeană împotriva României, precizând că actul normativ va stabili clar perioada în care maşinile noi aduse în ţară până la 31 decembrie 2009 pot fi înscrise în circulaţie fără taxa de înmatriculare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici