Guvernul ar putea garanta creditele contractate de asociaţiile de proprietari la reabilitare termică

Guvernul caută soluţii alternative pentru a urgenta lucrările de reabilitare termică a blocurilor, iar una dintre variantele analizate este acordarea de garanţii de stat asociaţiilor de proprietari care doresc să participe la acest program, dar nu dispun de fonduri, conform ministrului Dezvoltării.

17 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea garanta creditele contractate de asociaţiile de proprietari la reabilitare termică

Guvernul ar putea garanta creditele contractate de asociaţiile de proprietari la reabilitare termică (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebată, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, dacă are în lucru un proiect de lege prin care să fie acordate garanţii de stat asociaţiilor care doresc să se înscrie în programul de reabilitare termică, dar nu au şi banii aferenţi cotei-părţi din finanţarea de 20% din total, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a arătat că i-a fost sugerată o astfel de soluţie într-o discuţie cu constructorii.

"În urma unei discuţii pe care am avut-o cu constructorii la o expoziţie naţională la Iaşi, mi-a fost sugerată această soluţie, având în vedere că în România sunt aproximativ trei milioane de apartamente care trebuie să fie reabilitate. Dacă gândim în raport de bugetele ministerului şi primăriei, probabil că putem să reabilităm în 100 de ani. Sigur, dacă economia va merge extraordinar de bine şi vom aloca şi mai mulţi bani acestui program, probabil că vom ajunge la 50 de ani. Tot este foarte mult şi încercăm să găsim soluţii alternative, iar la propunerea constructorilor, ne-am gândit şi la o variantă - dar este o variantă de lucru acum - să vedem în ce măsură este posibil să se ofere un credit pentru proprietarii care doresc să îşi facă reabilitarea", a spus Udrea.

Ea a arătat că, în prezent, statul sprijină reabilitarea pentru 20.000-30.000 apartamente pe an.

"Sprijinul pe care îl va acorda statul este tocmai prin a crea un astfel de produs, un instrument de creditare care să fie accesibil celor care doresc să facă reabilitarea pe banii lor şi, neavând surse financiare, sunt de acord să apeleze la un credit", a arătat ministrul.

Udrea a afirmat totodată că de foarte multe ori proprietarii reclamă că acea cotă de 20% care le revine din finanţare este aproape echivalentul lucrării în totalitate pe un apartament similiar contractat direct de către asociaţiile de locatari sau că lucrările de reabilitare termică contractate prin primării sunt mult mai scumpe decât cele contractate direct de către asociaţie cu constructorul.

"Sigur că putem găsi o justificare foarte uşor. Fiind vorba de bani publici, suntem mult mai generoşi atunci când mergem la o licitaţie. O altă reclamaţie este aceea că, după ce contractează, se ajunge la o înţelegere cu o autoritate publică locală pentru un preţ care ar fi trebuit să fie plătit de către proprietar sau asociaţia de proprietari, dar se vine cu o majorare a acestei participări. De foarte multe ori majorarea este mai mult chiar decât ar costa dacă proprietarul şi-ar face singur reabilitarea", a adăugat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici