Ialomiţianu: Nu ne putem permite să introducem impozitul forfetar pentru că este costisitor

Ministerul Finanţelor nu va înlocui impozitul minim cu impozitul forfetar întrucât acesta este costisitor şi greu de aplicat în România şi va căuta un sistem sistem simplificat de impozitare a profitului, a declarat pentru ştirile ProTV ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu.

29 afișări
Imaginea articolului Ialomiţianu: Nu ne putem permite să introducem impozitul forfetar pentru că este costisitor

Ialomiţianu: Nu ne putem permite să introducem impozitul forfetar pentru că este costisitor (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Un lucru este cert, impozitul minim nu se mai aplică în România. Nici nu este luat în calcul de actualul Guvern. Am analizat posibilitatea introducerii impozitului forfetar. Să ştiţi că necesită un cost foarte mare şi e greu de aplicat în România. Nu ne putem permite introducerea acestui impozit pentru că este costisitor. Ce este cert: întreprinderile mici au nevoie de un sistem fiscal simplificat. Povara administrativă este foarte mare pentru aceste întreprinderi", a spus Ialomiţianu la ProTV.

Ministrul Finanţelor a adăugat că s-a convenit cu FMI introducerea unui sistem simplificat, ceea ce nu înseamnă un nou impozit.

"Este vorba de modalitatea de a stabili impozitul pe profit. Dacă venim cu simplificare cred că mediul de afaceri s-ar bucura. Avem în lucru mai multe variante de simplificare. În momentul de faţă nu pot să vă spun care este varianta cea mai bună", a mai spus Ialomiţianu.

Surse guvernamentale au declarat recent pentru MEDIAFAX că Guvernul a decis să renunţe la introducerea impozitului forfetar din cauza dificultăţilor care ar putea apărea în administrarea unui astfel de sistem şi analizează posibilitatea revenirii la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, eliminat la 1 octombrie.

Potrivit surselor, reintroducerea impozitului de 3% pe venitul microîntreprinderilor este una din variantele care vor fi analizate împreună cu Comisia Europeană şi FMI pentru optimizarea sistemului fiscal şi o mai bună colectare a veniturilor.

Ulterior, Ialomiţianu declara la Guvern că, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, s-a ajuns la concluzia că eliminarea impozitului minim nu necesită măsuri compensatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici