Impozitul forfetar va ajunge, în unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor

Cota de impozit aplicabilă unor firme prin introducerea forfetarului va depăşi cu mult, în unele cazuri, nivelul de 16%, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor, ajungându-se la 28% din veniturile brute, susţin reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri.

127 afișări
Imaginea articolului Impozitul forfetar va ajunge, în unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor

Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Am făcut un studiu de caz după formula de calcul propusă de Ministerul de Finanţe în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenţă enormă faţă de impozitul pe profit de 16%, care se calculează la profitul net, nu la venitul brut", a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii.

El a adăugat că un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesivă, care va duce la desfiinţarea unui număr foarte mare de societăţi comerciale din codurile CAEN prevăzute în domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat.

"Solicităm ca în cazul instituirii impozitului forfetar să fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit să nu depăşească în niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel încât să fie menţinută cota unică", a spus Nicolescu.

De asemenea, el a arătat că introducerea impozitului minim nu este oportună nici în 2010 şi nici în 2011 având în vedere criza economică şi faptul că Ministerul Finanţelor nu au realizat niciun studiu de impact privind aplicarea măsurii.

"După ce trece criza şi dacă se face un studiu de impact asupra efectelor acestei măsuri se poate introduce acest impozit, până atunci nu va face decât să închidă şi mai multe firme", a apreciat reprezentantul micilor întreprinzători.

Pe de altă parte, Nicolescu a menţionat că proiectul propus de Finanţe este incomplet, pentru că prezintă formule de calcul doar pentru două domenii din lista de 28 de activităţi pentru care ar urma să fie aplicat forfetarul.

Patronatul IMM-urilor susţine de asemenea aplicarea impozitului pentru un plafon maxim al veniturilor de 35.000 de euro şi cere autorităţilor să explice alegerea celor 28 de domenii pentru care ar putea fi aplicată măsura.

Surse oficiale citate de Ziarul Financiar au declarat, relatat, că Guvernul intenţionează să continue până în 2011 aplicarea impozitului minim pe cifra de afaceri, astfel încât barurile, restaurantele, taximetriştii, micii hotelieri, frizerii şi coafezele sau atelierele de reparaţii şi spălătoriile vor scăpa anul acesta de "ameninţarea" impozitului forfetar, multdiscutat în ultimele două luni.

"Nu avem nicio informaţie oficială că s-ar amâna introducerea impozitului forfetar. Ştim doar că FMI a cerut Ministerului Finanţelor să revadă reglementarea privind impozitul minim pentru că şi-au dat şi ei seama că a avut efecte negative", a spus Nicolescu.

Întrebat dacă menţinerea impozitului minim ar fi o soluţie mai bună decât introducerea celui forfetar, Nicolescu a afirmat că este de preferat impozitarea doar anumitor activităţi.

"Impozitul minim este o măsură deosebit de proastă, o măciucă care a lovit pe toată lumea. Impozitul forfetar este mai bun pentru că va cuprinde anumite criterii diferenţiate de aplicare. În Uniunea Europeană nu există nicio ţară cu impozit minim, sunt câteva unde se aplică forfetarul", a adăugat Nicolescu.

La rândul său, Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale a IMM-urilor din judeţul Suceava, a arătat că introducerea impozitului forfetar va duce la închiderea a 90% din firmele de turism din regiunea pe care o reprezintă, în condiţiile în care acestea sunt afectate deja de criza economică care a dus la scăderea numărului de clienţi.

"În regiune sunt pensiuni foarte mici, cu 10-12 camere, care nu vor reuşi să plătească acest impozit. Pe Paşte gradul de ocupare a fost de 60%. Dacă se vine cu această taxă suplimentară nu există şanse de redresare financiară pentru aceste firme. În Suceava, 2.000 de firme au fost închise deja în urma introducerii impozitului minim", a spus Agheorghicesei, care este şi proprietarul unei pensiuni în judeţul Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici