Irakul este interesat să furnizeze gaze prin proiectul Nabucco

Irakul este interesat să furnizeze gaze prin conducta Nabucco, a declarat ministrul de Externe Hoshyar Zebari, care a precizat că proiectul are o mare importanţă pentru ţara sa, relatează portalului azer Trend.

173 afișări
Imaginea articolului Irakul este interesat să furnizeze gaze prin proiectul Nabucco

Irakul este interesat să furnizeze gaze prin proiectul Nabucco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statul irakian "îşi poate pune la dispoziţie resursele pentru acest proiect strategic care are o mare importanţă pentru Irak", a afirmat Zebari într-un interviu.

El a arătat că Irakul are un memorandum de înţelegere cu Uniunea Europeană pentru cooperare în domeniul energiei.

Zebari a subliniat totodată că diferenţele de opinie dintre guvernul irakian şi autorităţile din Kurdistan nu vor afecta aprovizionarea cu gaze din Irak a proiectului Nabucco.

Ministrul a mai spus că Irakul va deţine preşedinţia OPEC în 2012 şi va face tot posibilul pentru protejarea intereselor producătorilor de petrol şi ale consumatorilor, iar preţul ţiţeiului va fi cuprins între 85 şi 100 de dolari pe baril.

Nabucco aşteaptă pe de altă parte un răspuns de la furnizorii de gaze de la Shah Deniz, cea mai mare exploatare gazeiferă din Azerbaijan.

Din consorţiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

Gazoductul este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria - România - Ungaria, pentru a reduce dependenţa Europei de importurile din Rusia.

Costul estimat al proiectului este de 7,9 miliarde de euro.

Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 milioane de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici