Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor

Aprecierea nominală a monedei naţionale, cu 10% faţă de dolar, a temperat tendinţa importatorilor de a practica marje înalte şi a temperat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

413 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor

Isărescu: Aprecierea nominală a leului a atenuat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Agenţii economici includeau în preţurile de import o marjă care făcea ca în special preţurile de import să aibă o tendinţă de creştere (...) Aprecierea nominală a leului faţă de dolar a fost substanţială, de peste 10% Aprecierea a atenuat şocuri mai mari, în special pe piaţa combustibililor", a spus Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Şeful băncii centrale susţine că aprecierea leului a reprezentat o tendinţă a pieţei, şi nu a fost un scop urmărit de BNR.

"După cum arată graficul, în cazul leului nu avem altceva decât ce s-a întâmplat în regiune (...) Este adevărat că ne-a ajutat, că a oprit acele anticipaţii că se va deprecia moneda, că se va duce nu ştiu în ce nivel, iar preţurile de import, dacă nu au scăzut, cel puţin şi-au temperat din potenţialul de creştere", a continuat Isărescu.

El a arătat că în alte episoade de creştere a preţurilor internaţionale la ţiţei preţurile interne au avut ajustări semnificative, făcând referire la episodul 2008.

"Uitându-ne empiric, preţul la carburanţi a fost mai agresiv în sus faţă de episodul 2008", a spus Isărescu.

El crede că ar mai putea apărea ceva majorări în acest an, dar "nu foarte mari".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici