Isărescu: Contribuţiile enorme descurajează munca, exact ceea ce poate asigura pensiile mari

Contribuţiile plătite de firme şi salariaţi sunt enorme pentru a menţine un anumit nivel al pensiilor, însă descurajează astfel munca, exact elementul care poate asigura un nivel ridicat al pensiilor, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

27 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Contribuţiile enorme descurajează munca, exact ceea ce poate asigura pensiile mari

Isărescu: Contribuţiile enorme descurajează munca, exact ceea ce poate asigura pensiile mari (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"În primul rând, nu trebuie să descurajăm munca prin impozite foarte mari. (...) În momentul în care punem pe firme şi pe salariatul român contribuţii enorme, fără să ţinem un anumit echilibru pentru a plăti un anumit nivel de pensii şi ne uităm cu atenţie la cifre, ne uităm că descurajează munca, exact ceea ce poate să asigure pensii mari", a spus Isărescu, la o emisiune difuzată marţi de TVR 2.

El a afirmat ca această situaţie este una dintre "cele mai grave capcane" în care a intrat România, în condiţiile în care a apărut un conflict pentru că se doreşte plata unor pensii mari.

"România are puţini contribuabili, contribuţiile pentru asigurări sociale sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din această ţară. Înn felul acesta descurajăm munca şi nu mulţumim nici protecţia socială. Este greu de ieşit dintr-o asemenea situaţie", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR, în vârsta de peste 60 de ani, a menţionat că se apropie de vârsta pensionării.

"Puţin mai am şi sunt pensionar, şi chiar mă sperii că tinerii nu vor avea cu ce să îmi plătească pensia, mai în glumă mai în serios", a afimat Isărescu.

Totodată, el a arătat că toată lumea vrea să trăiască mai bine, însă acest lucru nu se poate realiza prin legi aprobate de Parlament.

"Am mers la un moment dat în Parlament şi am spus: Dacă nivelul de trai poate fi determinat de o lege care trece în Parlament, spunţi-mi mie ţara în care nu se va trăi bine! Este simplu. Ce parlament nu vrea să dea o lege care să ducă la creşterea nivelului de trai? Dar nu se poate. Deci nu trebuie să ne îmbătăm atât de mult cu apă rece", a explicat guvernatorul băncii centrale.

Isărescu a afirmat că rolul BNR este de a impune respect şi de a aduce aminte societăţii că există limite financiare.

"Aceste limite financiare izbesc foarte tare. Societatea nu trebuie să fie nepregătită în a şti că dă cu capul într-un zid când îşi permite să cheltuiască mult mai mult decât produce şi nici să se mire atunci când creditorii externi ne întorc spatele", a continuat Isărescu.

El a spus că este datoria BNR să semnaleze care sunt limitele financiare ale ţării, care sunt echilibrele ce trebuie păstrate sau care este maximul de dezechilibru pe care şi-l permite ţara.

"Nu cred că este neapărat o critică, este o datorie. Ar trebui să fim criticaţi dacă nu am spune. Uitaţi cât se discută acum despre criză. Multe dintre greşelile de acum s-au făcut şi acum 10 ani , şi acum 40 de ani. Şi atunci îţi pui întrebarea ce a învăţat omenirea? De ce se repetă aceleaşi greşeli? Nu am o viziune atât de neclară despre criză cum văd acum în presa românească. Când ceva nu merge se numeşte criză. Criza financiară însamnă prăbuşiri de bănci, pierderi de economisiri. Definiţia unei crizei financiare este mult mai clară. (...) Acum suntem într-o recesiune", a mai spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici