Isărescu crede că podul Calafat-Vidin poate concura să apară pe una dintre bancnotele de euro

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cel care a semnat în 2000, ca prim-ministru, acordul de construcţie a podului de la Calafat-Vidin, afirmă că la acel moment spera ca lucrarea să fie încheiată mai repede, nu în 2013, şi a adăugat că acest pod poate concura să apară pe bancnotele de euro.

665 afișări
Imaginea articolului Isărescu crede că podul Calafat-Vidin poate concura să apară pe una dintre bancnotele de euro

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Este un pod european, solid, eficient, care uneşte două părţi ale Europei şi, pentru că pe bancnotele de euro se află poduri, ca simbol al unităţii europene, al comunicării, al solidarităţii, cred că şi acest pod poate concura în viitor să apară pe una din bancnotele de euro", a spus Isărescu.

El a menţionat şi contribuţia la acest proiect a foştilor politicieni din urmă cu 13 ani, făcând referire inclusiv la preşedintele României şi ministrul de Externe de atunci, Emil Constatinescu şi, respectiv, Petre Roman.

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul de doi kilometri peste Dunăre este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul (Turcia).

Costurile totale ale proiectului totalizează 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridică la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiază de împrumuturi şi finanţări gratuite de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici