Isărescu invită ministrul Justiţiei la BNR pentru a discuta clauzele abuzive din contractele bancare

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a fost inivitată marţi la sediul BNR, unde guvernatorul băncii centrale va găzdui un seminar pe tema consecinţelor juridice ale modificărilor aduse la Legea 193/2000, care ar putea obliga băncile să renunţe exhaustiv la caluzele abuzive din contractele de credit.

490 afișări
Imaginea articolului Isărescu invită ministrul Justiţiei la BNR pentru a discuta clauzele abuzive din contractele bancare

Isărescu invită ministrul Justiţiei la BNR pentru a discuta clauzele abuzive din contractele bancare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

BNR organizează marţi colocviul "Consecinţe juridice generate de intrarea în vigoarea a modificărilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori", eveniment inclus în seria de manifestări Colocviile juridice al BNR, ediţia a IX-a, iar în discuţiile vor fi deschise de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, urmat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Guvernul a decis, în luna ianuarie, să amâne până la jumătatea anului introducerea în legislaţie a unei prevederi din noul cod de procedură civilă, care ar permite asociaţiilor de consumatori şi ANPC să ceară în instanţă anularea din toate contractele unei bănci a unor clauze considerate abuzive.

Amânarea a intervenit la solicitarea expresă a misiunii Fondului Monetar Internaţional, care a motivat că nu există un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de condiţionalitate a mai fost introdusă în scrisorile de intenţie din anul 2010, când experţii internaţionali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga băncile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

În ambele situaţii, BNR s-a opus iniţiativelor legislative şi a făcut lobby pe lângă Guvern şi FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând că ar putea fi pusă în pericol stabilitatea financiară.

În cazul de faţă, articolul amânat prelua de fapt o prevedere dintr-o directivă europeană, care ar fi trebuit introdusă de mai multă vreme în legislaţia naţională.

Programul anunţat de BNR sugerează o dezbatere într-un singur sens, în apărarea băncilor, întrucât lectorii invitaţi fac parte din sistemul bancar sau din organizaţii care lucrează pentru sistemul bancar.

Pe desfăşurătorul colocviului figurează ca lectori, pe lângă reprezentanţii BNR, Şerban Toader, senior partner, KPMG (auditor pentru mai multe bănci, inclusiv Volksbank România, instituţia de credit cu cele mai multe procese pe rol), Ionuţ Şerban, avocat asociat, Ţuca Zbârcea & Asociaţii (reprezentant al Băncii Comerciale Române în procese cu clienţii nemulţumiţi), Anca Danilescu, avocat asociat, Zamfirescu Racoţi Predoiu (societatea a avut de-a lungul timpului printre clienţi cel puţin zece instituţii de credit şi BNR şi recent a preluat două procese în care reprezintă Volksbank), Alina-Mirela Dincă, director adjunct, Direcţia juridică din Credit EuropeBank, Alexandru Berea, director Direcţia juridică din Banca Comercială Română şi, ca ultim vorbitor, Mihail Meiu, director al Direcţiei Armonizare Europeană, Strategii, Asociaţii şi Juridic, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

De altfel, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a anunţat recent, tot la un seminar organizat la BNR, că băncile vor accepta să schimbe clauzele din toate contractele numai dacă procesul a fost intentat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), nu şi de asociaţiile de consumatori.

Mai mult, băncile solicită ca în cazul proceselor privind caluzele abuzive să se permită o derogare astfel încât ultima instanţă să fie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu Curţile de Apel, aşa cum predeve actualul Cod Civil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici