Jianu despre Gheţea: Banca de dezvoltare nu trebuie să se împiedice de o persoană sau alta

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, a declarat că înfiinţarea unei bănci de dezvoltare a României, eventual prin transformarea CEC sau Eximbank, nu trebuie "să se împiedice de o persoană sau alta", referindu-se la o declaraţie a preşedintelui CEC, Radu Gheţea, care nu susţine ideea.

161 afișări
Imaginea articolului Jianu despre Gheţea: Banca de dezvoltare nu trebuie să se împiedice de o persoană sau alta

Jianu despre Gheţea: Banca de dezvoltare nu trebuie să se împiedice de o persoană sau alta (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Nu trebuie să ne împiedicăm de o persoană sau alta. Acesta este un proiect asumat de mediul privat şi de aceea trebuie făcut indiferent de ce spune o persoană sau alta. Vorbim de CEC sau Eximbank", a spus Jianu la o conferinţă pe tema IMM-urilor, răspunzând unei întrebări privind o declaraţie a şefului CEC.

Săptămâna trecută, Radu Gheţea a afirmat că transformarea băncii într-o bancă de investiţii este ineficientă, mai ales în condiţiile existenţei unei reţele de unităţi teritoriale foarte dezvoltată.

Jianu a precizat că marţi se va întâlni cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, reprezentanţi ai BNR, şi cu cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru a discuta despre înfiinţarea băncii de dezvoltare a României, o soluţie fiind transformarea CEC Bank şi Eximbank într-o astfel de instituţie.

Jianu a reiterat că primul demers al băncii de dezvoltare îl reprezintă finanţarea start-up-urilor şi a microîntreprinderilor, dificilă în prezent.

Totodată, aceasta trebuie să asigure cofinanţarea din fonduri europene, respectiv cofinanţarea automată a celor care primesc prin program fonduri europene.

Teodorovici afirma la finalul lunii septembrie că una dintre cele două bănci de stat, CEC Bank sau Eximbank, va deveni bancă de dezvoltare care să fie partener al statului în ceea ce priveşte asigurarea finanţării pentru proiecte europene, dar şi pentru economie.

Eximbank este o instituţie cu regim special, acţionând atât în numele statului, pentru emisiune de garanţii, cât şi în nume propriu prin creditarea companiilor.

Misiunea iniţială a băncii, care se adresează exclusiv persoanelor juridice, a fost susţinerea exportatorilor, dar ulterior obiectul de activitate al EximBank s-a extins către aproape întreg mediul de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici