JPMorgan şi alte 12 mari bănci, date în judecată în SUA pentru manipularea Libor

JPMorgan Chase, Barclays, Credit Suisse şi alte 10 mari bănci au fost acţionate în justiţie de o autoritate americană de reglementare a cooperativelor de credit, fiind acuzate de manipularea indicelui de dobândă Libor.

144 afișări
Imaginea articolului JPMorgan şi alte 12 mari bănci, date în judecată în SUA pentru manipularea Libor

JPMorgan şi alte 12 mari bănci, date în judecată în SUA pentru manipularea Libor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autoritatea federală National Credit Union Administration, cu sediul în Alexandria, Virgina, a intentat acţiunea într-o instanţă din Kansas, transmite Bloomberg.

Agenţia guvernamentală susţine că, prin manipularea Libor, marile grupuri financiare au privat de venituri cinci bănci cooperative care între timp au dat faliment.

JPMorgan şi celelalte 12 bănci vizate sunt acuzate că ar fi transmis informaţii false către British Bankers' Association, instituţia care calculează indicele Libor, pentru a-şi promova propriile interese.

Printre beneficiile obţinute astfel de băncile vizate se numără creşterea valorii propriilor investiţii, reducerea costurilor de finanţare, crearea unei false percepţii privind propria situaţie de credit şi privarea unor investitori de venituri din dobânzi, potrivit agenţiei federale americane.

Autorităţile din întreaga lume anchetează manipularea celor mai importanţi indici de dobândă de pe piaţa interbancară, precum Libor, Euribor sau Tibor, de către băncile raportoare. Autorităţile americane şi britanice au dispus amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari împotriva băncilor UBS, Barclays şi Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.

Investigaţia continuă la nivel global, fiind vizate mai multe grupuri financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici