Kievul îndeamnă creditorii internaţionali să accepte planul privind restructurarea datoriei Ucrainei

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a îndemnat creditorii internaţionali să accepte planul "legitim" propus de Kiev pentru restructurarea datoriei naţionale a Ucrainei, în valoare de 23 de miliarde de euro.

114 afișări
Imaginea articolului Kievul îndeamnă creditorii internaţionali să accepte planul privind restructurarea datoriei Ucrainei

Kievul îndeamnă creditorii internaţionali să accepte planul privind restructurarea datoriei Ucrainei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Negocierile Kievului cu creditorii internaţionali au intrat în impas de câteva zile, în contextul în care principalii deţinători ai obligaţiunilor ucrainene au reiterat opoziţia faţă de planul de restructurare a datoriilor. Ministerul ucrainean de Finanţe a acuzat creditorii că nu sunt deschişi negocierilor.

"Ucraina este în război. Am pierdut 20% din economie. Am abordat creditorii cu o poziţie clară privind procedurile şi condiţiile restructurării. Le cerem creditorilor internaţionali şi insistăm să ţină cont de actuala situaţie şi să accepte propunerea Ucrainei, care este legitimă şi reprezintă o modalitate de ajutare a Ucrainei", a declarat premierul Arseni Iaţeniuk în Parlamentul de la Kiev.

Comisia creditorilor străini a anunţat un plan de restructurare, dar acesta nu prevede nicio ajustare a datoriei naţionale a Ucrainei, aşa cum propune Ministerul de Finanţe de la Kiev.

Ucraina este supusă presiunilor pentru ajungerea la un acord. Fondul Monetar Internaţional a cerut un nou acord înainte de noua evaluare a programului de asistenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari, dezbătut în iunie. Acordarea celei de-a doua tranşe de 2,5 miliarde de dolari depinde de rezultatul negocierilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici