Mai mult de jumătate dintre români au economisit în acest an, majoritatea ţin banii în casă

Mai mult de jumătate dintre românii cu venituri de peste 500 de lei au economisit în acest an pentru a avea resurse disponibile în situaţii neprevăzute, majoritatea preferând să ţină banii în casă, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

26 afișări
Imaginea articolului Mai mult de jumătate dintre români au economisit în acest an, majoritatea ţin banii în casă

Mai mult de jumătate dintre români au economisit în acest an, majoritatea ţin banii în casă (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Peste 53% din persoanele chestionate au reuşit să economisescă în 2010. Dintre cei care au economisit în acest an, 43% economisesc în mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, în timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci când au ocazia", potrivit unui comunicat al RBL.

Aproximativ 60% din persoanele care economisesc au ca motivaţie situaţiile neprevăzute, 34% viitorul copiilor lor, iar 26% renovarea/modernizarea locuinţei.

Totodată, 53% dintre românii care economisesc preferă banii lichizi, 32% depun banii în conturi curente, 13% au depozite la termen în lei sau altă monedă, iar 12% investesc în asigurări de viaţă/pensii private.

Conform studiului, cei mai mulţi dintre români au preferat să-şi renoveze/modernizeze locuinţa (64% dintre respondenţi în ultimii ani, dintre care 32% în ultimul an) decât să-şi cumpere una nouă (25% dintre respondenţi şi-au achiziţionat o locuinţă în ultimii ani, dintre care 5% în ultimul an). În acelaşi timp, dintre persoanele care intenţioneză să-şi achiziţioneze o locuinţă (14%), 11% şi-au planificat să-şi cumpere o locuinţă în următorul an, în timp ce 58% intenţionează să-şi cumpere o locuinţă în următorii cinci ani.

În ceea ce priveşte anul viitor, 40% dintre persoanele chestionate au menţionat că în următoarele 12 luni vor economisi mai puţin decât până acum, în timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleaşi sume.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, femei şi bărbaţi cu venituri de peste 500 lei/persoană şi vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani, în perioada septembrie- octombrie 2010.

"Prin acest studiu am vrut să aflăm, pe de-o parte, care sunt dorinţele şi care sunt posibilităţile de economisire ale românilor iar, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor de economisire odată cu venirea crizei. Conform studiului, 45% dintre români consideră produsul de economisire-creditare atractiv şi foarte atractiv, iar 30% dintre ei intenţionează să-l cumpăre", a declarat Andrei Stamatian, preşedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

La RBL clienţii încheie un contract şi trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca ulterior să aibă posibilitatea accesării unui credit cu dobândă fixă de 4,5% pe an sau 6%, în funcţie de produsul ales.

Clienţii primesc la depunerile efectuate primă de stat de 25% pe an, în limita a 250 de euro, la care se adaugă dobânda băncii.

RBL, prima bancă de economisire-creditare locală, a fost înfiinţată în 2004 şi este deţinută de Raiffeisen Bank România (33,324% din capital), Bausparkasse Schwäbisch Hall (33,324%) şi Raiffeisen Bausparkasse Austria (33,35%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici