Meleşcanu: Ambiţia noastră este să avem un summit, la Bruxelles, pe tema Parteneriatului Estic/ China rămâne principalul partener economic al cvasimajorităţii statelor UE

Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, că Parteneriatul Estic este una din priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE, precizând că ţara noastră are ambiţia de a avea un summit la nivel de miniştri de Externe la Bruxelles, pe această temă.

313 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Ambiţia noastră este să avem un summit, la Bruxelles, pe tema Parteneriatului Estic/ China rămâne principalul partener economic al cvasimajorităţii statelor UE

Teodor Meleşcanu: China rămâne principalul partener economic al cvasimajorităţii statelor UE

"A fost o politică de mare succes a Uniunii Europene. Ea a determinat schimbări profunde în plan economic, social şi în viaţa cetăţenilor de la estul frontierei noastre, liberalizarea regimului de vize, multiplicarea oportunităţilor de studii în alte ţări, de cercetare, proiecte ample de interconexiune în spaţiul Uniunii Europene. Toate erau practic de nebănuit acum zece ani, când a fost lansat Parteneriatul Estic. Dincolo de simbolistică, ambiţia noastră este să avem un summit la nivel de miniştri de externe la Bruxelles, pe tema Parteneriatului Estic. Obiectivul este în primul rând de a analiza şi a discuta foarte deschis care au fost rezultatele pe care Parteneriatul Estic le-a adus pentru ţările membre UE şi pentru ţările partenere", a afirmat Teodor Meleşcanu, la conferinţa de presă susţintă vineri vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că summitul va oferi şi oportunitatea de a vedea care va fi angajamentul ţărilor din UE faţă de relaţia cu ţările din Parteneriatul de Est.

"Din acest punct de vedere trebuie să vă spun că noi acordăm o deosebită atenţie realizării unor obiective în domeniul digital, al energiei, al transporturilor şi parteneriatele de afaceri. Sigur, una din temele cele mai importante este modul în care se va încheia, care vor fi concluziile reuniunii noastre la nivel ministerial. Noi sperăm foarte mult să fim în măsură să creionăm câteva idei în legătură cu evaluarea rezultatelor, să încercăm să ne gândim şi la viitor şi mai ales să avem un acord oficial al ţărilor membre, şi partenere, şi din UE, pentru continuarea acestui program şi după anul 2020", a conchis Meleşcanu.

Miniştrii de Externe din statele membre UE au participat, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală, cunoscută şi sub numele de Gymnich. Aceştia au discutat şi despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian şi relaţia UE-China. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vice-preşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

China rămâne principalul partener economic al cvasimajorităţii statelor UE

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, că discuţiile de la Gymnich au ajuns la concluzia de a promova cooperarea cu China pe baze pragmatice, subliniind că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al multor state europene.

„Ceea ce au rezultat ca şi concluzii a fost ideea unei dorinţe de a promova cooperarea cu China pe baze pragmatice, inclusiv din perspectiva soluţionării unor crize internaţionale, programe de asistenţă pentru dezvoltare şi a unor măsuri ambiţioase de combatere a modificărilor climatice. Sigur că în acest context am discutat şi despre importanţa relaţiei transatlantice şi relaţiile SUA cu China”, a afirmat Teodor Meleşcanu, într-o conferinţa de presă comună susţinută vineri alături de vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Acesta a adăugat că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al mai multor state membre ale UE.

„Dat fiind un alt eveniment important pe care îl vom avea în timpul preşedinţiei noastre, va fi acela de valorificare a strategiei de conectivitate între Europa şi Asia, care a fost recent adoptată de UE. Trebuie să vă spun că din toate datele rezultă destul de clar că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al cvasimajorităţii statele europene. România – nu e nevoie să mai insist – în mod evident susţine complementaritatea formatului de cooperare China-Europa Centrală şi de Est, 16+1 cunoscut, cu relaţiile dintre UE şi Republica Populară Chineză, evident dorind ca toate aceste activităţi să fie într-un climat de transparenţă deplină şi în conformitate cu legislaţia şi valorile UE”, a completat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că România va face ce îi stă în putinţă pentru a impulsiona procesul de negociere în vederea aderării Turciei la UE.

„În perioada acestei preşedinţii, a fost deja o întâlnire la nivel înalt între comisarul Hahn şi domnul ministru Cavusoglu. E un prim pas important. Un al doilea eveniment care se va întâmpla pe 15 mai - de discutare împreună cu Turcia a modul în care funcţionează consiliul de asociere UE-Turcia. Ne gândim poate şi la alte evenimente care ar putea fi avute în vedere, tot la nivel înalt în condiţiile în care se vor reuni condiţiile necesare petnru a adopta o asemenea decizie. Dar sigur că din punctul nostru de vedere vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a reuşi să impulsionăm şi să dăm un semnal foarte clar în legătură cu importanţa pe care o acordăm procesului de negociere în vederea aderării Turciei la UE”, a conchis ministrul.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a punctat că România joacă un rol important în procesul de negociere pentru integrarea europeană a Turciei.

„Aceste ţări (România şi Bulgaria – n.r.) pot să ne ofere un punct de vedere special în relaţiile sau dezbaterile noastre cu ţări precum este Turcia, care rămâne o ţară candidată, dar şi un partener pentru UE, într-o regiune care este prioritară pentru noi. Cred că rolul pe care îl poate juca România este foarte important. În ceea ce priveşte conectarea nostră cu această ţară şi conectarea corectă a problemei, nu este vorba de a înţelege Turcia mai bine, ci şi Turcia să înţeleagă mai bine poziţia UE, trebuie să se bazeze pe potenţialul relaţiilor noastre chiar mai mult în următoarele luni”, a explicat Mogherini.

Miniştrii de Externe din statele membre UE au participat, joi şi vineri, la Bucureşti, la o reuniune informală, cunoscută şi sub numele de Gymnich. Aceştia au discutat despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian şi relaţia UE-China. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici