Ministerul Finanţelor: BNR trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar/ RĂSPUNSUL Băncii Centrale

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a făcut, vineri, precizări referitor la evoluţia cursului de schimb din ultima perioadă, iar opinia este aproapiată şi, pe alocuri, similară, cu aceea prezentantă de PSD, pe Facebook, în ultimele două zile.

1333 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor: BNR trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar/ RĂSPUNSUL Băncii Centrale

Ministerul Finanţelor: BNR trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar

„Contrar informaţiilor vehiculate în spaţiul public, Banca Naţională a României este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României. Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din acelaşi act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabileşte cursurile de schimb pentru operaţiunile proprii pe piaţa valutară şi elaborează balanţa de plăti şi alte lucrări privind poziţia investiţională internaţională a României”, au precizat reprezentanţii Finanţelor.

În plus, MFP menţionează, în precizarea făcută vineri, că Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, declara în 2011: „(...) protejăm moneda naţională, este produsul nostru, aşa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituţie emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”.

„De aceea, pentru stabilitatea macroeconomică a României este vital ca BNR să-şi respecte toate obligaţiile legale. Guvernul îşi doreşte o cooperare loială cu Banca Naţională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri”, au mai afirmat, vineri, reprezentanţii Finanţelor.

Într-o postare pe Facebook de vineri, reprezentanţii PSD au menţionat aceeaşi declaţie a Guvernatorului BNR.

„În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!»”, au scris, vineri dimineaţă, reprezentanţii PSD, pe Facebook.

O poziţie asemenătoare a fost prezentată de PSD joi seara, într-o altă postare pe Facebook.

BNR îi dă replica Ministerului Finanţelor faţă de precizările privind cursul de schimb leu/euro

Banca Naţională a României (BNR) a trimis, vineri seara, o replică faţă de opinia Ministerul Finanţelor Publice (MFP) privind cursul de schimb valutar leu/euro.


„Banca Naţională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni şi internaţionali. În acest context, BNR îşi doreşte ca şi până acum «o cooperare loială cu Ministerul Finanţelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale şi monetare în beneficiul cetăţenilor şi al mediului de afaceri». O asemenea colaborare presupune, însă, o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale şi stabilitatea financiară a ţării”, scrie într-o declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu, cu privire la comunicatul de presă al Ministerului Finanţelor Publice, din aceeaşi zi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici