Ministerul Transporturilor a revocat întreg Consiliul de Administraţie al Tarom. Pascariu va contesta în instanţă revocarea din funcţie

Ministerul Transporturilor a revocat întreg Consiliul de Administraţie al Tarom, în contextul conflictului dintre membrii acestei structuri de conducere şi CEO-ul companiei, Christian Edouard Heinzmann.

1381 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor a revocat întreg Consiliul de Administraţie al Tarom. Pascariu va contesta în instanţă revocarea din funcţie

Ministerul Transporturilor a revocat întreg Consiliul de Administraţie al Tarom

UPDATE: Pascariu va contesta în instanţă decizia de revocare din funcţia de preşedinte CA al Tarom

Dan Pascariu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Tarom, va contesta în instanţă decizia AGA de revocare din funcţie şi declară că nu mai poate fi vorba de guvernanţă corporativă dacă măsura a avut în vederea menţinerea în funcţie a directorului general Tarom.

Pascariu a declarat pentru MEDIAFAX că va contesta în instanţă decizia şi chiar va cere daune interese.

"Trebuie să mă consult cu avocaţii. Dacă este schimbat Consiliul de Administraţie pentru a menţine în funcţie directorul general s-a răsturnat ordinea firească a lucrurilor şi nu mai vorbim de guvernanţă corporativă", a spus Pascariu.

Noul Consiliu de Administraţie numit de AGA este alcătuit din Dante Stein - consilier al premierului, Manuel Donescu - secretar de stat în Ministerul Trasporturilor, Florin Luca - consultant strategie bancară, Bogdan Speteanu - director general BCR Leasing şi Răzvan Filipescu - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

"Revocarea tututor membrilor Consiliului de Aadministraţie s-a făcut deoarece au încălcat statutul şi mandatul când au decis reducerea mandatului directorului executiv de la patru ani la un an (...) Se consideră că afirmaţiile din presă ale membrilor Consiliului de Administraţie au adus grave prejudicii imaginii companiei", a declarat Teodora Trandafir, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că în cazul în care Consiliul de Administraţie era nemulţumit de activitatea directorului general atunci acesta trebuia să fie înlocuit imediat şi nu operată reducerea mandatului de la patru ani la un an.

În prima şedinţă a Consiliului de Asministraţie va fi ales şi noul preşedinte dintre cei cinci noi membri.

Consiliul de Administraţie revocat a fost format din Dan Pascariu (preşedinte), Valentin Macec (vicepreşedinte), Ciprian Lăduncă (membru), Marius Ghenea (membru) şi Dumitru Prunariu (membru).

Purtătorul de cuvânt a mai spus că ministerul a propus noului Consiliul de Aadministraţie să analizeze în perioada următoare activitatea directorului executiv al Tarom, Christian Heinzmann, şi modul în care acesta şi-a îndeplinit atribuţiile.

"Ministerul Transporturilor nu are nici o poziţie pro nici una contra asupra mandatului domnului Heinzmann. Se va face o evaluare de către noul Consiliu de Administraţie, iar obiectivul este ca Tarom să intre în parametri normali", a adăugat Trandafir.

Tarom a publicat vineri un anunţ prin care vrea să recruteze patru manageri, pentru poziţiile de director general (CEO), financiar (CFO), de operaţiuni (COO) şi comercial (CCO), termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind 30 noiembrie.

Mandatul de CEO al belgianului Christian Edouard Heinzmann va expira în luna noiembrie a acestui an, după ce a fost scurtat de la patru ani la un an pe fondul unor conflicte între acesta şi administratori.

Heinzmann, cu o experienţă de peste 25 de ani în industria aviatică, a anunţat în iunie că a semnat un document la solicitarea preşedintelui Consiliului de Administraţie, Dan Pascariu, care prevede printre altele că durata mandatului său a fost redusă de la patru ani la un an.

În replică, şeful CA, Dan Pascariu, afirma la vremea respectivă că există mai multe nemulţumiri la adresa activităţii lui Heinzmann, iar reducerea duratei mandatului a fost o concluzie la care s-a ajuns de comun acord.

CA-ul Tarom a hotărât în luna iunie să îl numească pe Nicolae Demetriade în funcţia de administrator-director executiv.

La finele lunii septembrie, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, declara că mandatul lui Heinzmann se va încheia pe 19 noiembrie, după ce belgianul anunţase anterior că îşi doreşte să-şi continue activitatea în cadrul companiei aeriene şi după această dată.

Demetriade a demisionat recent, surse apropiate situaţie declarând că Dan Pascariu urma să fie revocat din poziţia de preşedinte CA într-o AGA programată la 22 octombrie.

Ministrul Transporturilor a declarat că dacă AGA va decide ca Heinzmann să îşi continue mandatul, atunci acest lucru se va întâmpla, în condiţiile în care CEO-ul are un contract de management şi de mandat, precum şi un plan de management pe care trebuie să îl implementeze.

"Pentru ca domnul Heinzmann să poată implementa acest plan de management, trebuie să aibă suportul CA. Nu se poate ca managerul să tragă într-o direcţie şi Consiliul de Administraţie în altă direcţie. Este împotriva firii şi cineva trebuie să facă un compromis", a spus Mănescu, la vremea respectivă.

AGA a fost însă anulată din cauza neprezentării SIF Muntenia, acţionar minoritar al companiei aeriene.

Ministrul Transporturilor a declarat ulterior că numirea a doi noi administratori şi prelungirea mandatului de director executiv al lui Heinzmann vor fi discutate într-o şedinţă a Consiliul de Administraţie. Şedinţa a avut loc, însă administratorii nu au luat o decizie privind prelungirea mandatului lui Heinzmann, care expiră la 19 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici