Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină: Comisia Europeană nu mai are încredere în autorităţile române

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat la ieşirea de la o conferinţă privind risipa alimentară că România a pierdut încrederea Comisiei Europene în privinţa aplicării măsurilor de combatere a pestei porcine din cauza numeroaselor întârzieri în implementare.

534 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină: Comisia Europeană nu mai are încredere în autorităţile române

Oros, despre pesta porcină: Comisia Europeană nu mai are încredere în autorităţile române

"Săptămâna aceasta colegii de la ANSVSA au fost la Comisie unde au prezentat un plan de măsuri, sigur plan de măsuri care trebuia prestat acum doi ani, plan de măsuri care trebuia prezentat acum un an, acum câteva luni, dar plan de măsuri care deşi a fost prezentat de-a lungul timpului nu a fost respectat. Comisia, din ceea ce ştiu eu, nu mai are încredere în autorităţile române, că acel plan de măsuri va fi respectat. Va fi un audit al Comisiei în perioada 26-29 noiembrie, iar la sfârşitul acelui audit vom şti exact care este poziţia Comisiei, audit exact pe respectarea măsurilor de combatere şi eradicare a pestei porcine africane. Atunci vom şti exact părera oficială a Comisiei", a spus ministrul.

Acesta a adăugat că focarele de pestă se extind în ficare zi, iar în prezent doar Suceava şi Bistriţa nu sunt afectate.

"Aproape în fiecare zi mai apare câte un focar, aproape în ficare zi se închid focare. Din păcate în afară de două judeţe în care nu a fost deocamadată diagnosticată pesta porcină, mă refer la Suceava şi la Bistriţa, în rest tot teritoriul ţării este în zona roşie cu restricţii privind circulaţia animalelor", a spus Oros.

Ministrul a mai declarat că sunt luate măsuri de restricţionare a mişcării animalelor şi de închidere a târgurilor însă "samsarii" continuă să răspândească porcii bolnavi prin diverse zone ale ţării.

"Acest plan de măsuri se referă la restricţionarea mişcării animalelor, la cirulaţia animalelor, al aspectul legat de mistreţi, de zona silvatică, dar şi la creşterea porcilor în gospodărie, în aşa fel încât în gosodăriile populaţiei să fie crescuţi porci pentru consum propriu şi pe o perioadă până când această boală va dispare, mişcarea animalelor şi târgurile în general cu siguranţă vor fi închise. Degeaba vom restricţiona circulaţia animalelor în gospodărie sau vom închide târgurile dacă în continuare acei mijlocitori de animale sau samsarii cum le spun eu vor continua să plimbe animalele şi bolele dintr-o zonă în alta a ţării", a spus Adrian Oros.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
pesta,
focare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici