Ministrul Economiei a prezentat în Guvern un proiect de relansare a turismului balnear

Ministrul Economiei, Costin Borc, a prezentat în şedinţa de guvern de miercuri un program pentru relansarea turismului balnear din România, precizând că prima staţiune balneară care va intra într-un proiect pilot va fi Băile Herculane sau Borsec.

Ministrul Economiei a prezentat în Guvern un proiect de relansare a turismului balnear (Imagine: Doru Nica/ Arhiva Mediafax Foto)

Costin Borc a spus că premierul Dacian Cioloş i-a cerut să coordoneze un grup care să elaboreze un set de propuneri pentru revigorarea turismului balnear.

Printre problemele identificate de ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri se regăsesc lipsa investiţiilor în staţiunile balneare, inexistenţa unei strategii integrate a acestui sector, lipsa resursei umane calificate specifice, imposibilitatea decontării serviciilor medicale oferite de bazele de tratament din domeniul balnear de către turiştii străini şi infrastructura precară, dar şi lipsa unei promovări adecvate pe pieţele externe.

"Am propus în şedinţa de Guvern de azi să dezvoltăm un cluster naţional balneoturistic verde. Este un proiect care va dura trei ani. Iniţial vom lansa un proiect pilot, o staţiune balneară regivorată – fie Băile Herculane fie Borsec – în termen de trei luni să lansăm acest proiect", a declarat Borc.

A treia propunere cuprinsă în nota prezentată în şedinţa Executivului este crearea unei organizaţii de management.

"Trebuie să utilizăm contextul oferit de Directiva 211 privind drepturile pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Una din problemele cu care ne confruntăm este că pacienţii străini nu beneficiau de rambursarea în ţările lor a cheltuielilor balneare", a explicat ministrul Economiei.

El a mai spus că a mai propus stimularea proprietarilor în vederea modernizării capacităţilor de cazare şi a centrelor de tratament, analizarea posibilităţii cedării autorităţilor locale, pentru investirea acestei sume în reabilitarea infrastructurii balneare, a unei cote de 50% din taxa minieră şi din taxele de concesiune care sunt plătite azi ANRM, acordarea unor facilităţi proprietarilor de clădiri-monumente istorice din aceste staţiuni, dar şi dezvoltarea unui program de formare a resursei umane implicate în acest domeniu balnear.

"Atingem câteva puncte, câteva bariere în privinţa turismul balnear. Încercăm să-l revigorăm, în dorinţa de a stimula turismul românesc", a conchis ministrul Economiei.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
GUVERN ,
TURISM ,
COMENTARII
  • Elena 25 feb 2016

    Formularea strategiei porneste de la: • Înfiintarea unor zone pentru activitati economice în vederea cresterii atractivitatii orasului în rândul investitorilor; • Cresterea calitatii managementului ; • Stimularea investitiilor si a transferului tehnologic prin acordarea de facilitâti la nivel…

  • adi 25 feb 2016

    Ma gandesc cum ar fi fost tara asta daca de la bun inceput (1990) sau macar din 2007, guvernul s-ar fi interesat sa faca ceva. Sper ca Ciolos sa ridice stafeta pentru urmatorul guvern, sau de ce nu pentru el mai departe.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”