Moody's: Marfin Popular Bank şi Bank of Cyprus, retrogradate în categoria nerecomandată investiţiilor

Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit în scădere cu câte două trepte ratingurile pentru depozite şi credite ale Marfin Popular Bank şi Bank of Cyprus, ambele instituţii de credit prezente în România fiind retrogradate în categoria nerecomandată pentru investiţii.

309 afișări
Imaginea articolului Moody's: Marfin Popular Bank şi Bank of Cyprus, retrogradate în categoria nerecomandată investiţiilor

Moody's: Marfin Popular Bank şi Bank of Cyprus, retrogradate în categoria nerecomandată investiţiilor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Calificativele pentru credite şi depozite au fost revizuite de la "Baa3" la "Ba2" în cazul Marfin, respectiv de la "Baa2" la "Ba1" pentru Bank of Cyprus, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Perspectivele ratingurilor sunt negative.

Decizia de retrogradare a băncilor este motivată de expunerea ridicată pe obligaţiuni ale statului elen, de aproximativ 95% din capitalul de rang întâi al Marfin, respectiv de 55% pentru Bank of Cyprus, expunerea semnificativă prin creditare faţă de sectorul privat din Grecia şi provocările în a asigura situaţia actuală a lichidităţii şi finanţării, în contextul incertitudinii ridicate din regiune.

Revizuirea negativă ia în calcul şi capacitatea redusă a guvernului din Cipru de a extinde sprijin sistemic pentru sectorul bancar, reflectată şi de retrogradarea recentă a Ciprului. Posibilitatea unui sprijin redus din partea statului cipriot este contrabalansată de anunţul Uniunii Europene privind acordarea de noi atribuţii Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, inclusiv de a recapitaliza băncile din zona euro prin împrumuturi.

Bank of Cyprus a intrat pe piaţa din România în martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai târziu a început operaţiunile bancare, pe zona clienţilor corporate. Grupul este prezent în România prin Bank of Cyprus şi Cyprus Leasing. Marfin Popular Bank deţine pe piaţa locală Marfin Bank România şi o firma de leasing.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici