Murdoch, în centrul unei tranzacţii de 10 miliarde euro pentru crearea unui gigant pe piaţa pay TV

Magnatul Rupert Murdoch vrea să creeze un gigant pe piaţa europeană a televiziunii pay TV, prin combinarea operaţiunilor companiilor de telecomunicaţii British Sky Broadcasting Group (BSkyB), Sky Deutschland şi Sky Italia, într-o tranzacţie estimată la 10 miliarde de euro.

144 afișări
Imaginea articolului Murdoch, în centrul unei tranzacţii de 10 miliarde euro pentru crearea unui gigant pe piaţa pay TV

Rupert Murdoch (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Furnizorul de televiziune pay TV (cu plată, n.r.) BSkyB din Marea Britanie, în care grupul 21st Century Fox al lui Rupert Murdoch deţine aproximativ 39% din acţiuni, a anunţat luni într-un comunicat că a iniţiat discuţii preliminare cu 21st Century Fox pentru a evalua potenţiala achiziţie a operaţiunilor sale pay-TV din Germania şi Italia.

Tranzacţia este estimată la aproximativ 10 miliarde de euro, conform bloomberg.com.

În prezent, Rupert Murdoch deţine 39% din acţiunile BSkyB, în timp ce Fox - o altă companie controlată de Murdoch - deţine 57% în Sky Deutschland şi 100% în Sky Italia. În 2010, Murdoch a încercat să preia controlul în BSkyB, însă a trebuit să renunţe la acest obiectiv pe fondul scandalului interceptărilor telefonice ilegale din Marea Britanie, în care au fost implicate mai multe ziare pe care miliardarul le deţine, potrivit broadbandtvnews.com.

În Marea Britanie, BSkyB avea 15 milioane de abonaţi la sfârşitul lunii martie 2014, în timp ce Sky Deutschland din Germania avea 3,73 de milioane de abonaţi, iar Sky Italia - 4,75 milioane de abonaţi.

Astfel, prin combinarea acestor operaţiuni, serviciile de televiziune Sky vor deservi 23,5 milioane de abonaţi la nivel european, însă o asemenea tranzacţie va atrage cu siguranţă atenţia autorităţilor responsabile de concurenţă la nivel european, conform broadbandtvnews.com.

Potrivit AFP, Sky Deutschland şi Sky Italia, împreună cu reţeaua de televiziune americană Fox şi studiourile de cinema 20th Century Fox, alcătuiesc activele în domeniul audiovizual ale miliardarului Rupert Murdoch. Acestea au fost regrupate sub titulatura "21st Century Fox", în iunie 2013, odată cu scindarea diviziei editoriale de activităţile de divertisment ale grupului deţinut de Murdoch.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul şi preşedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, până la sfârşitul lunii iunie 2013, proiectul său de scindare, în companii diferite, a diviziei editoriale de activităţile de divertisment.

Divizia de cinema şi televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reţeaua de televiziune Fox şi postul Fox News - a fost separată de cea care include ziarele şi operaţiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte şi publicaţiile americane Wall Street Journal şi New York Post, dar şi ziarele britanice Sunday Times şi The Sun, dar şi The Australian şi editurile HarperCollins şi Harlequin Enterprises.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici