Navigatorii care se duc dinspre Olteniţa către Constanţa pe Dunăre, direcţionaţi pe rută ocolitoare

Temperaturile foarte ridicate şi seceta au dus la scăderea nivelului apelor Dunării pe sectorul Călăraşi, unde au apărut probleme pentru navigatori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1083 afișări
Imaginea articolului Navigatorii care se duc dinspre Olteniţa către Constanţa pe Dunăre, direcţionaţi pe rută ocolitoare

Navigatorii care se duc dinspre Olteniţa către Constanţa pe Dunăre, direcţionaţi pe rută ocolitoare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Astfel, navele care se îndreaptă în aval, dinspre Olteniţa către Cernavodă şi Constanţa, sunt direcţionate pe o rută alternativă, din cauza cotelor foarte scăzute ale Dunării.

"Pe sectorul administrat de noi, de la Chiciu, de la kilometrul 372, până la kilometrul 300, sunt ceva probleme. Au fost trimise avize către navigatori, se ştie că de la o anumită cotă nu se mai poate circula", a declarat corespondentului MEDAIAFX Gabriel Moroianu, înlocuitorul şefului Agenţiei Călăraşi din cadrul Administraţiei Fluviale a Dunării.

Navigatorii care se îndreaptă dinspre Olteniţa către Constanţa pe Dunăre sunt direcţionaţi pe rută ocolitoare din cauză că nivelul fluviului a scăzut foarte mult în ultimele zile, feribotul care funcţionează în Călăraşi fiind inoperabil în această perioadă din cauza cotelor scăzute pe braţul Ostrov.

Moroianu a spus că Administraţia Fluvială a Dunării (AFD) asigură căi alternative pentru navigatori.

"Noi asigurăm căi alternative pentru navigatori. Spre exemplu, un navigator care vine dinspre Olteniţa şi coboară spre Constanţa, spre canalul Dunăre - Marea Neagră nu mai poate coborî de la kilometrul 348 pe Dunăre, dar noi asigurăm alternativă pe canalul Bala Borcea, un canal de zece kilometri lungime, care face legătura între Dunăre şi Braţul Borcea", a precizat reprezentantul Agenţiei Călăraşi din cadrul AFD.

Tot din cauza cotelor scăzute ale apelor Dunării, feribotul care face legătura între Călăraşi şi Silistra a devenit inoperabil în această perioadă.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Fluviale a Dunării, feribotul poate naviga pe Dunăre, însă nu poate intra pe braţul Ostrov din cauza nivelului scăzut al apei.

"Problema nu apare pe Dunăre, pe calea navigabilă. Feribotul traversează de la punctul Chiciu, de la malul Dunării, şi intră pe braţul Ostrov. Acolo apare problema. Şi nu se poate intra cu feribotul mare, din cauza pescajului mare, ci cu vase mai mici. Asta în condiţiile actuale. Peste o săptămână, două, trei, nu se ştie. Dacă apa continuă să scadă în ritmul acesta s-ar putea să nu mai poată intra acolo nici vasele mai mici. Noi nu putem să-i ajutăm, pentru că noi întreţinem calea navigabilă, care este Dunărea", a spus Gabriel Moroianu.

În condiţiile în care feribotul nu mai poate traversa braţul Ostrov, în zona de trecere cu bacul de la Călăraşi s-au format cozi de tiruri.

”Trece un singur bac de la noi. Luăm tirurile goale, iar din cele încărcate luăm mai puţine la o cursă. Spre exemplu, noi facem o cursă la 40 de minute dus-întors, la o cursă băgam trei camioane goale şi restul turisme. Am sfătuit firmele cu care avem contract să trimită cât mai puţine camioane, dar facem toate eforturile să le trecem pe toate. Luăm şi tiruri cu marfă, dar cu marfă băgăm unul sau două cel mult. Acesta e feribotul care circulă, avem unul tras la mal deoarece calcă mai multă apă”, a afirmat unul dintre reprezentanţii firmei Coslo-Zinca SRL, Robert Postelnicu.

Conform reprezentanţilor Agenţiei Căi Navigabile Călăraşi, Dunărea are la Călăraşi o adâncime de 4-5 metri, iar pe braţul Ostrov apa este de 1,6 -1,7 metri adâncime, în condiţiile în care feribotul are un pescaj de doi metri.

Reprezentanţii Administraţiei Fluviale spun că tendinţa apelor Dunării în următoarele două zile este în scădere la Brăila şi Cernavodă şi în uşoară creştere la Giurgiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici