Niţă: Este inacceptabil că distribuitorii privaţi de energie nu investesc suficient în reţele

Calitatea serviciului de distribuţie a energiei nu a fost îmbunătăţită după privatizarea companiilor de profil, situaţie inacceptabilă, iar acţionarii majoritari exportă profiturile obţinute în România şi importă echipamente second-hand, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

216 afișări
Imaginea articolului Niţă: Este inacceptabil că distribuitorii privaţi de energie nu investesc suficient în reţele

Niţă: Este inacceptabil că distribuitorii privaţi de energie nu investesc suficient în reţele (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ne aşteptam ca prin privatizarea distribuţiei de electricitate calitatea serviciului să crească. Acest lucru nu se întâmplă. Cele mai multe reclamaţii vin din zonele unde serviciul este privatizat", a afirmat Niţă într-o conferinţă de presă.

Companiile străine care au cumpărat filiale de distribuţie a energiei în România sunt Enel (Italia), CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).

"Fac un apel ca aceste companii să revizuiască politica de distribuţie a energiei în România. Înţelegem că exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar lucrul acesta nu trebuie făcut în detrimental consumatorulor casnici sau industriali. Sunt autorităţi care se plâng că aceste companii nu reuşesc, nu vor sau nu pot, vom verifica, mai ales în cartierele noi, să se preocupe de alimentarea cu energie. Este inacceptabil", a adăugat ministrul.

Potrivit lui Niţă, Guvernul va îmbunătăţi legea energiei, astfel ca toate produsele din sistemul energetic care vor fi aduse în România vor trebui omologate local, pentru că sunt multe produse importate la mâna a doua şi de calitate redusă.

"Trebuie să impunem un standard. România trebuie tratată cum trebuie, nu cum vor aceste companii", a spus Niţă.

Întrebat dacă există riscul ca firmele de distribuţie privatizate să se întoarcă la stat, Niţă a răspuns că "întotdeauna există riscuri".

El a afirmat că Electrica, societatea de stat care a privatizat filiale în perioada 2004-2008, are procese la Curtea de Arbitraj de la Paris cu toate companiile care au cumpărat firme de distribuţie a energiei în România, din cauză că investitorii privaţi nu şi-au respectat unele obligaţii din contractile de privatizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici