Noi tendinţe pe piaţa muncii: concediu spontan pentru angajaţi

  • După orele în plus de muncă, angajaţii primesc cu braţele deschise concedii spontane
  • Aceasta este o nouă tendinţă în câmpul muncii observată de o companie din Georgia
  • LinkedIn a acordat o săptămână de concediu spontan pentru cei 15.000 de angajaţi
17747 afișări
Imaginea articolului Noi tendinţe pe piaţa muncii: concediu spontan pentru angajaţi

Concediu spontan pentru angajaţi

O nouă tendinţă îşi face simţită prezenţa pe piaţa muncii: zilele de concediu spontane.

Acordate de companii pentru a compensa orele de muncă peste program frecvente în pandemie, zilele de concediu spontane sunt considerate mană cerească de angajaţi şi sunt văzute drept un cadou bine-meritat de la angajatori.

Specialiştii sunt de părere că astfel de zile de concediu date angajatilor „din senin” pot duce la creşterea eficienţei acestora.

Sorina Faier, specialist în HR, consideră ca aceste concedii spontane ar fi ceva ce trebuie implementat. „Există discuţii la nivelul multinaţionalelor mai ales, dar şi al companiilor mari româneşti. Sunt unele domenii care efectiv sunt epuizante şi mulţi dintre angajaţi au perioade în care aproape ajung la burnout. O zi liberă spontană sau două sau trei ca bonus sunt extrem de bine-venite”, crede ea.

Avocatul Costel Gîlcă spune că nu ar trebui să comparăm legislaţia din Statele Unite ale Americii cu cea europeană sau românească în ceea ce priveşte concediile spontane.

„Gândiţi-vă că în acest moment dăm un concediu fără plată la 3.000 de oameni timp de o lună. Vă daţi seama cât profit se face? Legislaţia din România şi nici cea de la nivel european nu permit aceste aşa numite concedii spontane”, explică avocatul.

Bogdan Putinică conduce o firmă de IT. Spune că dacă s-ar schimba legislaţia României pentru a se implementa concediul spontan ar fi mai multe dureri de cap decât ajutor din partea statului.

„Nimeni nu poate să conducă sau să construiască o afacere cu surprize de genul acesta peste noapte. Avem destule în mod normal ca business, dar apoi dacă se mai schimbă şi cadrul macro-economic ... În momentul de faţă cred că avem tot ce ne trebuie pentru a implementa acest lucru”, consideră Bogdan Putinică, angajator IT.

Totul a început în Georgia, Statele Unite ale Americii, unde o companie a constatat, în urma aplicării unor chestionare, ca starea de bine a angajaţilor poate fi îmbunătăţită printr-o astfel de măsură. Ulterior, compania LinkedIn a acordat o săptămână de concediu spontan propriilor angajaţi pentru ca aceştia să se întoarcă în câmpul muncii cu forţe proaspete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici