O bancă elveţiană a blocat la cererea Greciei fonduri de 160 milioane euro ale unui afacerist elen

O bancă din Elveţia a blocat la cererea Greciei fonduri de 160 de milioane de euro aparţinând unui om de afaceri elen, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei de credit.

244 afișări
Imaginea articolului O bancă elveţiană a blocat la cererea Greciei fonduri de 160 milioane euro ale unui afacerist elen

O bancă elveţiană a blocat la cererea Greciei fonduri de 160 milioane euro ale unui afacerist elen (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Aceşti bani au fost blocaţi la cererea autorităţilor elene", a spus reprezentantul băncii, confirmând informaţiile apărute vineri în publicaţia germană Suddeutsche Zeitung.

Grecia are la dispoziţie 90 de zile pentru a transmite o solicitare oficială pentru asistenţă judiciară din partea Elveţiei, în acest dosar.

Purtătorul de cuvânt al băncii a arătat că până la primirea unei solicitări oficiale din partea Greciei de către autorităţile de la Berna, numele instituţiei de credit nu poate fi făcut public, dar a precizat că este vorba despre trei conturi, blocate miercuri, pe o perioadă de 90 de zile.

Ministerul Public din Elveţia a informat că nu a primit deocamdată nicio cerere de asistenţă judiciară din partea Greciei.

Suddeutsche Zeitung şi publicaţia elveţiană Handelszeitung au relatat că fondurile blocate aparţin omului de afaceri grec Lavrentis Lavrediadis, care şi-a construit averea în industria chimică.

Omul de afaceri a devenit ulterior preşedintele consiliului de administraţie şi acţionar principal al băncii private Proton, care face obiectul unei investigaţii judiciare în Grecia din ianuarie anul trecut şi a fost salvată de la faliment de statul elen în octombrie 2011.

Lavrediadis a fost desemnat la un moment dat "omul de afaceri al anului" în Grecia, iar asociaţii săi au scos din ţară, în ultimii ani, 700 de milioane de euro.

Potrivit ministrului elen al Finanţelor, Evangelos Venizelos, circa 65 de miliarde de euro au fost retrase din băncile greceşti din 2009, iar 16 miliarde de euro dintre acestea au fost depuse în străinătate.

Din cele 16 miliarde de euro, 32% au fost depuse la bănci din Marea Britanie şi 10% în Elveţia.

Partenerii europeni ai Greciei, care au aprobat marţi un al doilea program de salvare a ţării, de 130 de miliarde de euro, menţionează deseori existenţa unor grave deficienţe în organizarea administraţiei fiscale şi colectarea impozitelor, reforma în acest domeniu fiind una dintre priorităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici