Video Obiectivul zero al lui Rus: Aducerea companiilor Ministerului Transporturilor pe profit operaţional până la finele lui 2015 - VIDEO

Ministrul Transporturilor Ioan Rus are ca obiectiv principal la conducerea instituţiei aducerea pe profit operaţional a companiilor din subordine până la finele anului viitor, menţionând că nu are nimic de reproşat predecesorilor săi.

360 afișări

"Pe mine trecutul nu mă interesează, mă interesează prezentul şii viitorul. Chestiunea cu greaua moştenire a predecesorilor este o chestiune fumată, căreia nu îi dau niciun fel de importanţă", a spus ministrul, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

El a afirmat că "obiectivul zero" este aducerea pe profit a companiilor din subordinea instituţiei, ceea ce presupune limitarea cheltuielilor şi maximizarea veniturilor.

"Obiectivele mele sunt legate de buna funcţionare a ministerului. Prin buna funcţionare eu înţeleg faptul că toate companiile din subordinea ministerului trebuie să fie pe profit. Ştim asta de la Marx încoace, că esenţa raţiunii de a exista a societăţii capitaliste este obţinerea profitului. În consecinţă, toate procesele care ar urma să se întâmple, legate de potenţiale privatizări, menţinerea lor în patrimoniului statului, gândirea pe care o poţi avea ca decident, sunt legate de profitabilitatea acelei societăţi sau de faptul că ea este pe pierdere", a spus Rus.

Ministrul estimează că în acest an unele companii îşi vor reduce pierderile, iar altele vor fi aduse pe zero sau la un minim profit, precizând că este necesar cel puţin un an pentru a genera măsuri care să determine diminuarea rezultatelor negative.

"La finele lui 2015 am obiectiv ca toate să fie pe profit operaţional", a menţionat Rus.

Întrebat despre momentul când companiile cu pierderi vor ajunge şi la câştiguri nete, Rus a spus că în cazul celor care au nevoie de finanţări masive se va putea vorbi despre profit net "într-un orizont de timp care se va întinde dincolo de 2015".

Printre cele mai importante companii deţinute de stat prin intermediul Ministerului Transorturilor cu pierderi la nivelul anului trecut se numără CFR Marfã (-262,9 milioane lei), Tarom (-130,1 milioane lei) sau Metrorex (-64,4 milioane lei). CFR Călători, care nu a raportat rezultatele din 2013 la Ministerul Finanţelor, a încheiat anul 2012 cu pierderi de 992,2 milioane lei.

Pe de altă parte, procesul de selectare de manageri privaţi pentru companiile din subordinea ministerului a fost reluat, iar în acest moment Rus nu îşi propune să opereze schimbări la nivelul conducerilor actuale.

"Eu plec de la prezumţia de competenţă la fiecare om pe care îl întâlnesc, de la prezumţia de bună credinţă la fiecare om pe care îl întâlnesc, deci eu personal nu operez de la ficat cu nimic. Operez doar raţional. Sper că voi reuşi să fac acest lucru", a spus ministrul.

El a precizat că în fiecare dimineaţă, la 7:30, are întâlniri cu secretarii de stat pentru a discuta şi analiza acţiunile din ziua precedentă şi cele viitoare, iar dacă fiecare dintre aceştia, alături de directorii din minister, vor răspunde unui stil "mai nemţesc" de a lucra, nu va avea motive să opereze schimbări nici la nivelul conducerii ministerului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici