Pandemia afectează turismul medical. Stomatologii au pierdut clienţi de peste hotare, care lăsau în România până la 10.000 de euro

  • Înainte de pandemie, serviciile stomatologice erau cele mai căutate de către vizitatorii străini
  • Piaţa locală a turismului dentar era estimată în 2019 la peste 150 de milioane de euro
  • Înainte de pandemie, Cristina avea zeci de pacienţi străini pe an, acum nu mai are niciunul
335 afișări
Imaginea articolului Pandemia afectează turismul medical. Stomatologii au pierdut clienţi de peste hotare, care lăsau în România până la 10.000 de euro

Înainte de pandemie România se putea lăuda cu turismul dentar care era în creştere, iar medicii nu s-au gândit nicio secundă că lucrurile s-ar putea schimba. Cristina este medic stomatolog în Cluj şi până anul tecut avea zeci de pacienţi străini din Italia, Anglia, Franţa sau Spania care veneau să îşi facă lucrări dentare de amploare. Le oferea pachete mixte de turism, cazare şi tratament, iar străinii erau încântaţi. În plus, avem aceeaşi aparatură şi materiale ca în Vest, iar preţurile noastre sunt în medie cu 50-70% mai mici faţă de cele din străinătate.

Acum nu mai avem străini în cabinetele stomatologice, dar asta nu înseamnă că acestea stau goale. Din contră, medicii stomatologi spun că românii au început să vină la dentist mai mult ca niciodată. Masca le-a dat curaj. Pot să îşi repare acum dinţii fără să se confrunte cu situaţii inconfortabile din partea cunoscuţilor.

„Cel mai des veneau din Italia, Marea Britanie, Spania şi Franţa. Ştiam să îmbinăm utilil cu plăcutul şi să le ofererim o experienţă cât mai plăcută şi să fie în parte chiar o vacanţă pentru ei”, spune Cristina Bradea, medic stomatolog.

Cât despre cazare, „dacă depăşea o anumită sumă, de 5.000 de euro era inclusă în preţ. De cele mai multe ori, când un pacient se hotăra să vină la noi, de obicei venea şi cu un prieten.”

În medie, un pacient străin lăsa în România „între 5.000 şi 10.000 de euro”. Dacă ar fi făcut aceste lucrări la ei în ţară, ar fi ajuns „undeva la 20.000 de euro, poate chiar 25.000 de euro.”

„Cu obligativitatea purtării măştii, pacienţii sunt mai încrezători să îşi facă lucrări de mare amploare, inclusiv să îşi pună aparate ortodontice pentru că se ascund după mască”, adaugă Cristina Bradea.

„Acum am prins mai mult curaj pentru că vreau să îmi pun aparat dentar şi este un lucru pe care mi-l doresc de mult timp. Acum că purtăm mască este şi un avantaj că nu se prea vede”, spune şi Elizabeth Adorian, pacientă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici