Piaţa neagră a ţigaretelor a revenit pe creştere şi a ajuns la aproape 16% în luna iulie

Piaţa neagră a ţigaretelor a urcat la 15,7% în luna iulie, conform datelor companiei de cercetare Novel, comparativ cu 11,8% în luna mai, aceasta fiind prima creştere semnificativă după trendul continuu descendent înregistrat anul trecut şi în prima parte a anului 2011.

210 afișări
Imaginea articolului Piaţa neagră a ţigaretelor a revenit pe creştere şi a ajuns la aproape 16% în luna iulie

Piaţa neagră a ţigaretelor a revenit pe creştere şi a ajuns la aproape 16% în luna iulie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

În ianuarie 2010, contrabanda a atins un maxim istoric de 36,2%, consecinţă a creşterilor masive ale accizei la ţigarete.

Ulterior, comerţul ilegal cu ţigarete a intrat pe un trend descendent şi s-a situat la 22,5% din piaţă în luna ianuarie a acestui an, pentru ca în martie să coboare sub 15%.

Reducerea comerţului ilicit cu ţigarete s-a datorat eforturilor autoritaţilor, precum şi schimbarilor legislative. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit şi colaborarea dintre autorităţile statului şi industria tutunului.

"Deocamdată, piaţa neagră se încadrează în limitele normalului, nivelul fiind comparabil cu cel din alte ţări europene, cu toate ca vorbim despre o creştere de aproape patru puncte procentuale, în numai doua luni. Cauzele pot fi multiple şi necesită o analiza serioasă: sezonalitatea, aşteptările cu privire la accize, scăderea preţurilor practicate pe piaţa neagră, în paralel cu creşterea preţurilor legale şi, de ce nu, demotivarea celor chemaţi să aplice legea, ca urmare a scăderii salariilor şi a proceselor de restructurare din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională a Vămilor şi Ministerul Administraţiei şi Internelor", a declarat, într-un comunicat, Gilda Lazăr, director corporate affairs&communications la JTI Romania.

Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs la BAT Romania, subliniază că un singur punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro.

"Este nevoie ca eforturile concertate ale autoritaţilor pentru combaterea contrabandei, eforturi care au dat roade până acum, să continue. În caz contrar, comerţul ilicit ar putea intra din nou pe un trend ascendent", afirmă Andrei Vasilescu, director corporate Affairs la Philip Morris Romania.

Reprezentanţii companiilor producătoare de tutun spun că este necesar un cadru legislativ unitar şi simplificat care să reglementeze contrabanda şi evaziunea fiscală, clarificarea situaţiei la frontiera internă cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal, măsuri la care să se aduge atribuirea unor competenţe clare poliţiei locale pentru sancţionarea vânzărilor ilegale în pieţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici