Plata TVA la încasarea facturilor ar da o gură de oxigen companiilor, dar trebuie acordul FMI şi al UE

Plata TVA la încasarea facturii pentru companiile cu cifră de afaceri de până în 500.000 de euro, măsură pe care guvernul doreşte să o introducă în legislaţia fiscală de la începutul lunii august, ar putea să aducă o gură de oxigen pentru firmele care au probleme cu lichidităţile, iar în cazul IMM-urilor ar putea face chiar diferenţa dintre faliment şi continuarea activităţii, însă pe termen scurt există riscul scăderii încasărilor bugetare şi este necesar ca modificarea să fie agreată în prealabil de Comisia Europeană şi FMI.

387 afișări
Imaginea articolului Plata TVA la încasarea facturilor ar da o gură de oxigen companiilor, dar trebuie acordul FMI şi al UE

Plata TVA la încasarea facturilor ar da o gură de oxigen companiilor, dar trebuie acordul FMI şi al UE (Imagine: Shutterstock)

"Sperăm ca luni să putem anunţa că plata TVA la facturi de până la 500.000 de euro să se facă doar la încasare, cu condiţia ca aceste plăţi să se facă prin bancă, nu cash, deoarece altfel s-ar încuraja piaţa nea­gră", a declarat premierul Victor Ponta la o televiziune de ştiri.

Firmele s-au confruntat în contextul crizei cu o situaţie financiară dificilă şi cu o lipsă acută de lichidităţi. Iar o astfel de măsură le-ar ajuta să direcţioneze resursele spre investiţii, iar banii s-ar întoarce în economie impulsionând creşterea PIB pe termen mediu şi lung, după cum spun consultanţii.

Plata TVA către bugetul de stat la încasarea contravalorii facturii şi nu la emitere a fost solicitată frecvent de oamenii de afaceri, iar de-a lungul anilor au mai existat propuneri legislative de acest gen, care însă nu s-au concretizat.

Impactul bugetar negativ, dificultă­ţile administrative pentru aplicarea unei astfel de măsuri şi posibila apariţie a unor "fenomene evazioniste" bazate pe înţelegeri între companii au fost principalele motive invocate în trecut de Ministerul Finanţelor pentru a nu aplica o astfel de măsură.

Citeşte mai departe despre plata TVA la încasarea facturilor şi nu la emitere pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici