PNRR se mişcă ca melcul. Gradul de absorbţie este de 0,3%

În total, în doi ani, a absorbit practic 600 de mil. de lei din totalul de 145 mld. lei, care ar trebui cheltuiţi până în 2026, adică un grad de absorbţie de 0,3%.

294 afișări
Imaginea articolului PNRR se mişcă ca melcul. Gradul de absorbţie este de 0,3%

Deşi se vorbeşte de doi ani despre fondurile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), doar 400 de mil. de lei au fost veniturile la acest capitol la bugetul de stat în primele trei luni din 2023 l În tot anul 2022 România a absorbit 200 mil. lei din PNRR.

România a absorbit doar 400 de mil. de lei din PNRR în primele trei luni din 2023, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe. În total, în doi ani, a absorbit practic 600 de mil. de lei din totalul de 145 mld. lei, care ar trebui cheltuiţi până în 2026, adică un grad de absorbţie de 0,3%.

Unde s-a împotmolit absorbţia fondurilor din PNRR?

România are în conturile Trezoreriei 30 mld. lei (6 mld. euro) în acest moment şi aşteaptă să mai primească din tranşa a doua încă 10 mld. lei (2 mld. euro).

Deşi discuţia este în general pe primirea banilor de la Comisia Europeană, în acest moment cifrele sugerează că, deşi banii au venit, ei zac nefolosiţi în conturile României.

„Vedem o anumită inerţie şi o rămânere în urmă datorată, am zice noi, capacităţii reduse administrative. Ministerele de linie încă nu şi-au calibrat resursele şi într-adevăr, în ecuaţia asta execuţiei bugetare, cu această posibilitate de a mări deficitul bugetar, atragerea de finanţări nerambursabile este o soluţie extrem de importantă, aş zice strategică pentru Româniaî, spune Dan Bold, consultant la REI Financial Advisors, companie de consultanţă pe fonduri europene şi ajutoare de stat. Declaraţiile au fost făcute la ZF Live.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici