Ponta: Compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim

Compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), deşi s-a retras în ultimul moment din licitaţia pentru preluarea combinatului, şi ar putea asigura funcţionarea Oltchim în viitor, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.

442 afișări
Imaginea articolului Ponta: Compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim

Ponta: Compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras în ultimul moment - avem scrisoarea de la ei - probabil nedorind să intre în acest joc şi politic declanşat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, n.r.). Dar această companie, în scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată", a spus Ponta.

El a precizat că TISE poate asiga funcţionarea Oltchim în viitor.

"Nu sunt multe companii care pot să facă lucrul ăsta. Aici vorbim de sute de milioane de euro care trebuie investiţi pentru că avem acordul cu OMV, de vânzare către viitorul acţionar al Oltchimului, de vânzare a Arpechimului, însă şi acolo e vorba de foarte mulţi bani. Deci e vorba de o operaţiune foarte serioasă", a spus Ponta.

Producătorul rus de energie electrică TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), cu capital majoritar de stat, a fost înfiinţat la Moscova în 2003, având ca acţionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiară a Gazprom.

TISE a depus în aprilie o ofertă neangajantă pentru participarea la privatizarea Oltchim, alături de PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, dar nu s-a mai prezentat la licitaţie.

Licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim a fost câştigată de Dan Diaconescu, acesta oferind 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost însă semnat, Diaconescu afirmând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

Ponta a anunţat luni că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, el spunând că, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar, statul va aproba un plan de măsuri pentru combinat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici