Popa: În perioada 2014 - 2020 vom avea aproape 10 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Popa, spune că, în perioada 2014 - 2020, vor fi disponibile aproape 10 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură, iar de la depunere proiectelor până la contractare vor trece doar maxim trei luni.

637 afișări
Imaginea articolului Popa: În perioada 2014 - 2020 vom avea aproape 10 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură

Popa: În perioada 2014 - 2020 vom avea aproape 10 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Nicolae Popa a spus, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că pentru noul program de finanţare 2014 - 2020 Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va avea la dispoziţie aproape 10 miliarde de euro, respectiv 8,1 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, la care se adaugă 20 la sută cofinanţarea naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Suma pe care o avem disponibilă este de 8,1 miliarde de euro, la care se adaugă cofinanţarea naţională de 20 la sută, deci undeva în jur de 10 miliarde de euro avem la dispoziţie pentru finanţarea investiţiilor din agricultură”, a spus Popa.

Potrivit acestuia, procedura de depunere, evaluare şi contractare a proiectelor se va simplifica, iar de la evaluare până la contractare vor trece maxim trei luni.

Conform directorului adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, inclusiv la contractare s-a simplificat procedura, respectiv nu se mai cere o scrisoare care să ateste cofinanţarea, care întârzia contractarea.

Astfel, a spus Nicolae Popa, beneficiarii vor avea posibilitatea să pornească rapid achiziţiile şi să parcurgă ceilalţi paşi pentru realizarea investiţiilor.

"Va fi valabil pentru toate cele 11 măsuri pe care le avem în programul 2014 - 2020, pornind de la dezvoltarea şi modernizarea fermelor agricole, procesarea produselor agricole, infrastructura rurală, drumurile forestiere, drumurile agricole şi irigaţiile, instalarea tânărului fermier, fermele familiale, fermele mici. Pentru fermele familiale, ministerul asigură cofinanţarea prin creditarea de către minister cu rambursabilitate în 10 ani, iar pentru măsura 312 înfiinţarea IMM-urilor în mediul rural o parte din suma respectivă, avem 250 de milioane de euro, 100 de milioane de euro vom da pentru acele IMM-uri care se vor înfiinţa în mediul rural de cei care vor înfiinţa de cei care desfăşoară şi o altă activitate agricolă şi care primesc 70.000 nerambursabil, iar 150 de milioane de euro rămâne pe varianta clasică în care omul îşi înfiinţează o afacere şi primeşte 200.000 de euro. Eu zic că în programul 2014 - 2020 pentru tineri, pentru cei cu ferme mici, pentru cei care vor să înfiinţeze microîntreprinderi are câteva avantaje extraordinar de mari”, a afirmat Popa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici