Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: Din martie se acordă finanţări pentru panouri fotovoltaice

Programul coordonat de Administraţia Fondului pentru Mediu, prin care 30.000 de locuinţe pot accesa finanţare pentru instalarea de panouri fotovoltaice va începe în a doua jumătate a lunii martie, a anunţat Cornel Brezuică, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu, la ZF Power Summit 2019.

4009 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: Din martie se acordă finanţări pentru panouri fotovoltaice

Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu: Din martie se acordă finanţări pentru panouri fotovoltaice

„Anul acesta vom pune în funcţiune programul, pentru că suntem la final cu toate procedurile administrative şi apreciem că după jumătatea lunii martie persoanele fizice pot beneficia de finanţare. Bugetul este pentru 30.000 de locuinţe, împărţite pe cele 7 regiuni”, a spus Cornel Brezuică.

Pentru acest program, Administraţia a atras circa 115 milioane de euro din fonduri europene. „O persoană poate beneficia de suma de 20.000 de lei pentru instalaţie, reprezentând 90% din totalul investiţiei”, spune Brezuică.

În context, Toader Pasti, cofondator energiaTa, comunitatea prosumerilor, a explicat care este procedura pentru a deveni prosumer - producător de energie electrică. Procedura are mai multe componente: autorizarea de construcţie, contactarea instalatorului din zona respectivă, iar apoi alegerea furnizorului. „Problemele pe care noi le-am sesizat este o reticenţă de a se înscrie, care se leagă de faptul că nu este precizată durata. Practic vorbim de o subvenţie europeană de aproximativ 50 de milioane de euro. Beneficiarii vor fi aleşi pe sistemul primul venit, primul servit. Instalatorii nu ştiu cum să gestioneze acest flux de zeci de mii de oameni. Sunt sume foarte mari pe care instalatorii le pun în joc si apoi îşi iau banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu”, a spus Pasti la ZF Power Summit.

Unul din principalele impedimente este numărul mic de instalatori - puţin peste 40 de persoane - care vor avea zeci de mii de solicitări, spune Mihai Pasti.

„Energia pe care o vinzi în reţea, o vinzi undeva la 22 de bani”, a precizat Pasti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici