Preţurile cerute pentru chirii au crescut, în medie, cu 12% comparativ cu anul trecut

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în luna iunie a anului curent, interesul pentru chirii a fost mult mai ridicat. Au fost vizionate cu 12% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare şi au fost realizate cu 20% mai multe contactări. Preţurile cerute pentru chirii au crescut, în medie, cu 12%.

585 afișări
Imaginea articolului Preţurile cerute pentru chirii au crescut, în medie, cu 12% comparativ cu anul trecut

Preţurile cerute pentru chirii au crescut, în medie, cu 12% comparativ cu anul trecut

De asemenea, faţă de luna trecută (mai a.c.), românii au vizualizat cu 1% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare şi au făcut cu 10% mai multe contactări, date care arată că cei care caută sunt mai hotărâţi să şi închirieze.

Media preţurilor solicitate ale chiriilor în cele 10 oraşe analizate a fost relativ constantă faţă de luna anterioară, înregistrându-se o creştere medie de 1% în luna iunie 2023. Totuşi, preţurile solicitate pentru chirii au crescut, în medie, cu 12% de la un an la altul (iunie 2022 vs. iunie 2023).

Conform datelor Storia.ro, comparativ cu luna iunie 2022, preţurile medii pentru chirii au crescut cu 15% pentru apartamentele cu trei camere, cu 14% la apartamentele cu două camere şi cu 6% în cazul garsonierelor. Analizând creşterile pe sectoare, se observă că preţurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuinţe, cele mai mari creşteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde preţurile solicitate sunt mai ridicate cu 25% în sectorul 5, cu 22% în sectorul 4 şi cu 20% în sectorul 3.

În luna iunie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 280 de euro (sectorul 5) şi 365 de euro (sectorul 1). Preţurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 420 de euro (sectorul 4) şi 600 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) şi 900 de euro (sectorul 1).

Comparativ cu luna iunie a anului trecut, la nivelul ţării s-au înregistrat mai multe creşteri ale preţului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente. În acelaşi timp, chiriile medii au rămas relativ similare faţă de luna trecută, cea mai mare creştere înregistrându-se la Constanţa, la apartamentele cu trei camere (8%).

Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, în luna iunie a.c., preţurile medii solicitate au rămas constante cu cele din luna anterioară pentru apartamentele cu două camere, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+8%) şi au scăzut în cazul garsonierelor (-3%). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 18% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 11% pentru apartamentele cu două camere şi cu 7% în categoria garsonierelor. Astfel, în Cluj-Napoca, în luna iunie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 320 de euro, un apartament cu două camere cu 500 de euro, iar un apartament cu trei camere cu 650 de euro.

Iaşi

În Iaşi, preţurile medii solicitate au rămas relativ similare faţă de luna anterioară, singura creştere înregistrându-se la garsoniere (+4%). Comparativ cu luna iunie 2022, preţurile medii solicitate au crescut cu 14% pentru apartamentele cu două camere, cu 12% pentru garsoniere şi cu 11% pentru apartamentele cu trei camere. În Iaşi, în luna iunie a.c., o garsonieră se închiriază, în medie, cu 280 de euro, un apartament cu două camere cu 400 de euro, în timp ce unul cu trei camere – 500 de euro.

Braşov

Preţurile medii solicitate au rămas la acelaşi nivel ca luna anterioară pentru apartamentele de două şi trei camere, dar au crescut pentru garsoniere. Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de închiriere au crescut, în medie, cu 28% pentru apartamentele cu trei camere, cu 24% pentru garsoniere şi cu 18% pentru apartamentele cu două camere.

Constanţa

În Constanţa s-a observat o scădere a preţurilor medii de 13% la garsoniere şi de 10% la apartamentele cu două camere, în timp ce preţurile medii pentru apartamentele cu trei camere au rămas constante. Faţă de anul trecut, preţul mediu al chiriilor a crescut de la an la an pe toate segmentele de apartamente.

Timişoara

Comparativ cu luna anterioară, în Timişoara preţurile medii solicitate pentru închiriere au rămas relativ similare, înregistrându-se o uşoară creştere la apartamentele cu trei camere (5%). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt uşor mai ridicate, cea mai semnificativă creştere regăsindu-se la apartamentele cu trei camere, de 16%. Dacă în iunie 2022, un apartament cu trei camere se închiria în medie cu 380 de euro, în iunie a.c. chiria medie a fost de 440 de euro.

Sibiu

În Sibiu, preţurile medii solicitate au rămas similare pentru garsoniere şi apartamentele cu două camere, în timp ce, pentru apartamentele cu trei camere preţurile medii au scăzut cu 4%. Faţă de luna iunie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 26% pentru apartamentele cu trei camere, cu 25% pentru garsoniere şi cu 17% pentru apartamentele cu două camere.

Oradea

Preţurile medii solicitate au crescut cu 6% la apartamentele cu trei camere, dar au scăzut cu 3% în categoria garsonierelor, faţă de luna anterioară. Comparativ cu luna iunie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut cu 21% în cazul apartamentelor cu două camere, cu 11% în categoria garsonierelor şi cu 9% la apartamentele cu trei camere.

Craiova

Şi în Craiova preţurile medii au rămas relativ similare cu cele din luna precedentă, însă comparativ cu luna iunie 2022, s-au înregistrat creşteri ale preţului mediu la: garsoniere (+20%), apartamente cu două camere (14%) şi la cele cu trei camere (5%).

Aarad

În Arad, preţurile medii ale chiriilor au rămas relativ similare faţă de luna mai. Totuşi, faţă de luna iunie 2022, s-au observat creşteri de 17% la apartamentele cu trei camere. Preţurile medii pentru garsoniere şi apartamente cu două camere au înregistrat creşteri mai temperate, de 6%, respectiv 7%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici